Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Ουκρανία: Πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ με φόντο τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ - Η απάντηση του Κρεμλίνου


Πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ ασκεί η Ουκρανία με φόντο τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

«Η πρόσκληση να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», τόνισε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όμως δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, υπάρχουν ακόμη χώρες που είναι επιφυλακτικές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά απίθανο να λάβει υπόψη του το αίτημα της Ουκρανίας για πρόσκληση ένταξης σε συνάντηση την Τρίτη, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Κιέβου για πολιτική ώθηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η συμμαχία εργάζεται για την «οικοδόμηση της γέφυρας» για την ένταξη της Ουκρανίας. Είπε όμως ότι το πιο επείγον ζήτημα είναι η παροχή στο Κίεβο περισσότερων όπλων για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων.

«Η συνάντηση τις επόμενες δύο ημέρες θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία, όποτε αποφασίσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, θα το κάνει από θέση ισχύος», δήλωσε.

«Και για να φτάσουμε εκεί, είναι ζωτικής σημασίας να διοχετευθεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο Ρούτε δήλωσε ότι χαιρετίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κρεμλίνο: Πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε απαράδεκτη απειλή

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση για την αποστολή ενός ακόμη πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να ρίξει λάδι στη φωτιά στον πόλεμο εκεί για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση συνεχίζεται.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει ότι το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραύλους Stinger και Himars, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και νάρκες.

Ερωτηθείς σχετικά με το πακέτο βοηθείας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: "Η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει τους στόχους της, η σταθερή γραμμή της είναι να μην αφήσει αυτό τον πόλεμο να τελειώσει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ταυτόχρονα, αυτό και άλλα πακέτα βοηθείας δεν μπορούν να αλλάξουν τον ρου των γεγονότων, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις δυναμικές στην πρώτη γραμμή", είπε ο Πεσκόφ.

Αναφορικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος σχολίασε ότι αυτό θα συνιστούσε "απαράδεκτη" απειλή για τη Ρωσία την ώρα που το Κίεβο ασκεί πίεση στους δυτικούς συμμάχους του να το προσκαλέσουν να ενταχθεί στη Συμμαχία.

«Μια τέτοια πιθανή απόφαση είναι απαράδεκτη για εμάς, γιατί θα αποτελούσε απειλητικό γεγονός για εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Μοναδική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ»

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μοναδική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, καθώς και ένα μέσο αποτροπής μιας νέας ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας και άλλων χωρών, είναι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», κατέληγε η ανακοίνωση.

Το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία από θέση ισχύος και με επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Θεωρεί ότι η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση έναντι της Ρωσίας.

Πολλές χώρες της Συμμαχίας όμως, με πρώτες τις ΗΠΑ, είναι επιφυλακτικές. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες ότι είναι δύσκολο να απευθυνθεί πρόσκληση στο Κίεβο λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα καταφέρει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες», χωρίς να εξηγεί με ποιο τρόπο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι θα βρεθούν στο περιθώριο τυχόν διαπραγμάτευσης και πολλές από αυτές αναζητούν μέσα για να διασφαλίσουν μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, εξήγησαν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

Κάποιες μάλιστα δεν αποκλείουν την αποστολή στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος για να εποπτεύουν για παράδειγμα την εφαρμογή εκεχειρίας, πρόσθεσαν οι ίδιοι. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτό δεν έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης στο ΝΑΤΟ, αλλά μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ουκρανία επιδιώκει εξάλλου να ενισχύσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για διαπραγματεύσεις και σκοπεύει να ζητήσει περισσότερα όπλα και στρατιωτική στήριξη από τους συμμάχους της.

«Η Ρωσία δεν κάνει δώρα. Και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη παρά μέσω της ισχύος: της ισχύος των όπλων μας, της διπλωματίας μας και της συνεργασίας μας», τόνισε χθες ο Ζελένσκι μιλώντας στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 725 εκατ. δολαρίων, κυρίως πυραύλους και νάρκες κατά προσωπικού.

Εξάλλου η Ουκρανία, στη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ζητήσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ικανά να την προστατεύσουν από τον νέο ρωσικό πύραυλο Oreshnik.

Μεταξύ των συστημάτων που είναι ικανά για κάτι τέτοιο είναι το αμερικανικό THAAD και το σύστημα Arrow που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου