Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

ΝΑΤΟ: Βλέπει και ο Τατάρ αλλαγή ατζέντας λόγω δημοτικότητας

Ανδρέας Πιμπίσιης


Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί πως η κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να προτάξει το ΝΑΤΟ έχει να κάνει με τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας που συγκεντρώνει και γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα ατζέντα. 

Παίρνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη σκυτάλη από σχόλια που γράφηκαν και λέχθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, σε σχέση με το θέμα του ΝΑΤΟ και τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε το θέμα στην πρώτη γραμμή.

Το θέμα της ύπαρξης κυπριακού ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ προέκυψε σε μια στιγμή που δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη να κινείται χαμηλά. Παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο Λόφο και ευρύτερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν γίνονται με γνώμονα τις όποιες δημοσκοπήσεις, εντούτοις μια σειρά από δημοσιεύματα και αναλύσεις υποστήριξαν το αντίθετο.

Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, επιχειρώντας – ενδεχομένως – να ρίξει τη σημασία του όλου θέματος στα χαμηλά, φρόντισε να στηριχθεί κι αυτός  στην εκτίμηση ότι το θέμα προέκυψε ένεκα χαμηλών ποσοστών. Σε γραπτή του δήλωσε κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ατζέντα, προκειμένου «να κερδίσει τη χαμένη στήριξη του ελληνοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης στη δήλωσή του πρόσθεσε πως «η συμβουλή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του τον λαό, να εσωτερικεύσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για συνεργασία που θα ωφελήσει τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και την περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – ο οποίος θα παραδώσει τη θέση του στον νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου – αλλά επειδή σ’ εκείνη τη συνάντηση δεν βρήκε την ανταπόκριση που επεδίωκε, άρχισε τώρα να μιλά για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τατάρ, διαφέρει από αυτό το παράδειγμα. «Δεν είναι ένας οργανισμός όπου μπορούν να ληφθούν αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις. Η Δημοκρατία της Τουρκίας, μια από τις σημαντικότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί την εγγύηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορούν να δρομολογηθούν εκεί. Για του λόγου το αληθές, μια ισχυρή δήλωση που επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα έγινε πρόσφατα από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας», επεσήμανε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κύριος σκοπός των δηλώσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη μπορεί να συνοψιστεί ως μια κίνηση κατά της Τουρκίας, η οποία αποτελεί μια από τις πιο βασικές και σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Σε άλλο σημείο της δήλωσή του του Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Αν και γενικά δεν βλέπω την αξία του να απαντάω σε δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη που βασίζονται σε ψευδαισθήσεις, ένιωσα την ανάγκη να κάνω αυτή τη δήλωση για να ενημερώσω σωστά τον λαό μας, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι προσπάθειες του Χριστοδουλίδη άρχισαν να συζητούνται στην κοινή μας γνώμη. Το Σύμφωνο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον που υπογράφηκε στις 4 Απριλίου 1949. Το άρθρο 10 της Συνθήκης αυτής, ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ένταξης. Το σχετικό άρθρο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η διαδικασία ένταξης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την ομόφωνη ψήφο όλων των μελών. Με άλλα λόγια, ούτε εσείς μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ούτε μια άλλη χώρα μπορεί να το πραγματοποιήσει μόνη της για λογαριασμό σας».

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίιπογλου, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί «να σώσει την εικόνα του με δήθεν κινήσεις εξωτερικής πολιτικής» με τις οποίες «ενθουσιάζεται μάταια» θεωρώντας πως θα παραγκωνίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και θα περάσει σε απευθείας επαφές με την Τουρκία.

Κατά τον Χασίπογλου το σημαντικότερο στρατιωτικό και πολιτικό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει το ψευδοκράτος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το Ισραήλ και άλλα κράτη είναι μια «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» με την Τουρκία ενάντια στη ζώνη του πυρός εντός της οποίας βρίσκεται η Μέση Ανατολή και στα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Άποψη εξέφρασε και ο Κουτρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού ο οποίος διαμήνυσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θα απογοητευτεί στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εκτιμώντας ότι δεν θα επαναληφθεί ό,τι συνέβη με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου