Ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίς Φραντσεσκί* τόνισε πως η επίθεση στη Ροζάβα είναι επίθεση στις ελευθερίες. «Θέλουν να καταστρέψουν τη Ροζάβα. Αν χάσουν οι Κούρδοι, χάνουμε όλοι».
Ο ερευνητής και συγγραφέας Πατρίς Φραντσεσκί δήλωσε στο ANF ότι οι δυτικές δημοκρατίες είναι σήμερα σχετικά αδύναμες και η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ περιπλέκει τα πράγματα. Πρόσθεσε: «Όσο η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρείται αναγκαστικά σύμμαχος των ευρωπαϊκών κρατών. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θα έπρεπε να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ. Δεν έχει καμία θέση εκεί, επειδή ολόκληρο το πρόγραμμα, η ατζέντα και η βούλησή της είναι εναντίον της Δύσης, των δημοκρατιών και όλων των άλλων. Επομένως, όσο μια χώρα όπως η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βοηθηθούν οι Κούρδοι».
Το καθεστώς Μπάαθ έπεσε έπειτα από επιθέσεις υπό την ηγεσία ένοπλων ομάδων της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), στις 27 Νοεμβρίου. Πώς αξιολογείτε την πτώση του καθεστώτος;
Θα πρέπει να δηλώσω ότι η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καλό πράγμα, αλλά αυτοί που το ανέτρεψαν θα μπορούσαν να αποδειχτούν χειρότεροι. Το γεγονός ότι ένα αποτρόπαιο καθεστώς καταρρέει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι διάδοχοί του θα είναι καλύτεροι. Θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι. Θυμηθείτε την κατάσταση με τον Σάχη του Ιράν το 1979. Υπήρξε ένας τύραννος και, όταν ανατράπηκε, όλοι πίστευαν ότι οι διάδοχοί του θα ήταν καλύτεροι, αλλά τα πράγματα πήραν μια πολύ πιο φρικτή τροπή. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ εκδιώχθηκε από την εξουσία, επειδή η διακυβέρνησή του ήταν ποτισμένη με αίμα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς αυτοί που θα πάρουν τη θέση του μπορεί να είναι χειρότεροι, ειδικά για τους Κούρδους και όλες τις μειονότητες στη Συρία.
Η HTS εφαρμόζει την ατζέντα του Ερντογάν
Μελετάτε επίσης τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. Πώς πρέπει να αξιολογήσουμε τη δομή της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), της τζιχαντιστικής ομάδας που προτείνεται σήμερα ως το μέλλον της Συρίας;
Για να το θέσω ωμά, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ είναι ένας συνασπισμός ισλαμιστικών ομάδων που κατευθύνεται, χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Τουρκία και επιπλέον χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Η HTS εφαρμόζει επί του παρόντος την ατζέντα που έχουν θέσει η Άγκυρα και ο Ερντογάν. Δεν είναι βέβαιο αν κάποια στιγμή ο αλ Γκολάνι (ηγέτης του HTS) θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από τον Ερντογάν και να ακολουθήσει τη δική του ατζέντα, αλλά προς το παρόν είναι πειθήνιος στην Άγκυρα. Το να υπακούει στην Άγκυρα σημαίνει ότι αποφεύγει, τουλάχιστον προσωρινά, λάθη παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αλ Γκολάνι, η HTS και ο Ερντογάν προσπαθούν να παρουσιαστούν στη Δύση ως εξαιρετικά αξιότιμοι εταίροι.
Εμείς στη Δύση δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα αυτής της βιτρίνας. Η HTS είναι μια ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους Κούρδους, τους χριστιανούς, τους Γιαζίντι και όλες τις μειονότητες. Ωστόσο, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι. Αν πέσουμε σε αυτή την παγίδα και, για παράδειγμα, τους παραχωρήσουμε μια θέση στα Ηνωμένα Έθνη ή τους αφαιρέσουμε από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων», θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Μόλις αποκτήσουν τέτοια προνόμια, θα εφαρμόσουν την πραγματική τους ατζέντα, ξεκινώντας με την καθιέρωση του νόμου της σαρία παντού. Αυτό θα είναι καταστροφικό, ειδικά για τους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια μετριοπαθής ή σύγχρονη ισλαμιστική οργάνωση.
Η HTS και ο ηγέτης της προβάλλονται σήμερα στη Δύση ως μια μετριοπαθής ή σύγχρονη ισλαμιστική οργάνωση. Ωστόσο, οι δεσμοί τους με τον ISIS και η προέλευσή τους είναι βαθιά ριζωμένοι σε μια παρόμοια παράδοση. Πώς αξιολογείτε αυτό το δυτικό αφήγημα; Δεν αποτελεί έναν κίνδυνο για το μέλλον;
Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για το μέλλον, διότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια μετριοπαθής ή σύγχρονη ισλαμιστική οργάνωση. Τέτοια έννοια δεν υπάρχει. Είναι ισλαμιστές, ξεκάθαρα και απλά. Επομένως, είναι εχθροί της Δύσης, εχθροί της δημοκρατίας, εχθροί των Κούρδων και εχθροί των μειονοτήτων. Δεν πρέπει να επηρεαστούμε από τις επικοινωνιακές εκστρατείες που προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως κάτι άλλο. Είναι αυτό που είναι: Αλ Κάιντα, και τίποτα άλλο.
Η ιδέα της οθωμανικής αυτοκρατορίας εφαρμόζεται στη Συρία
Ενώ συζητείται ο ρόλος της HTS στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας, το τουρκικό κράτος και οι πολιτοφυλακές που συνδέονται μαζί του συνεχίζουν τις κατοχικές επιθέσεις τους στις περιοχές της Αυτόνομης Διοίκησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτική λύση ενώ συνεχίζονται αυτές οι επιθέσεις;
Αυτή τη στιγμή, στη Συρία, υπάρχει μια κατάσταση όπου, από τη μία πλευρά, ο αλ Γκολάνι και η HTS στοχεύουν στην κατάκτηση της νότιας Συρίας και την ενσωμάτωσή της στην ιδέα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια προσπάθεια εξάλειψης των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Το τουρκικό κράτος έχει αναθέσει το έργο αυτό στον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA).
Ο SNA, ο οποίος επιτίθεται στους Κούρδους, έχει καταλάβει το Μανμπίτζ και πολιορκεί το Κομπάνι. Πρόκειται για μισθοφόρους, λιγότερο ή περισσότερο ισλαμιστές, που μισθοδοτούνται, εκπαιδεύονται και γαλουχούνται εξ ολοκλήρου από την Άγκυρα. Από το 2018, συμμετέχουν στην εθνοκάθαρση του Αφρίν. Στάλθηκαν επίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να καθαρίσουν εθνοτικά τους Αρμένιους. Σήμερα, προσπαθούν να εξαλείψουν όσο το δυνατόν περισσότερους Κούρδους από τη βόρεια Συρία. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της φιλοδοξίας του Ερντογάν.
Η Δύση πρέπει να κατανοήσει αυτές τις ενέργειες και να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους εμποδίζοντας τον SNA να καταλάβει το Κομπάνι ή ακόμη και τη Ράκα.
Το Κομπάνι είναι ένα σύμβολο, και αν πέσει, θα χάσουμε όλοι
Θέλουν να καταλάβουν το Κομπάνι, το οποίο αποτελεί για όλους το σύμβολο της αντίστασης κατά του Ισλαμικού Κράτους. Γράψατε ένα βιβλίο με τίτλο Mourir pour Kobanê (Πεθαίνοντας για το Κομπάνι) που αναφέρεται στην αντίσταση στο Κομπάνι. Πώς αξιολογείτε την επιθυμία του τουρκικού κράτους να καταλάβει αυτή την πόλη, η οποία αποτελεί σύμβολο για τους λαούς του κόσμου;
Αυτό που συνέβη αμέσως μετά τη νίκη του Κομπάνι, δηλαδή τη νίκη των Κούρδων κατά του ISIS, έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Αν εγκαταλείψουμε τους Κούρδους συντρόφους μας στα χέρια των Τούρκων μισθοφόρων και του τουρκικού στρατού και επιτρέψουμε να πέσει το Κομπάνι στα χέρια τους, αυτό θα σήμαινε, κατά μία έννοια, το τέλος ενός κόσμου. Με άλλα λόγια, θα σήμαινε το τέλος της ελευθερίας της Δύσης απέναντι στην τρομοκρατία και τον τουρκικό ολοκληρωτισμό.
Οι δυτικές δυνάμεις –οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι– πρέπει να δράσουν για να εμποδίσουν τους Τούρκους να καταλάβουν μια τόσο συμβολική πόλη.
Το πρότυπο της Ροζάβα τους τρομάζει
Μέσα στο χάος που κυριαρχεί στη Συρία, στη Ροζάβα δημιουργήθηκε ένα μοντέλο που προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα της περιοχής. Γιατί αυτό το μοντέλο δεν εξετάζεται και δεν συζητείται για το μέλλον της Συρίας;
Το πρόβλημα είναι ότι το μοντέλο που προτάθηκε και λειτουργεί σήμερα στη Ροζάβα είναι πραγματικά ένα ενδιαφέρον μοντέλο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αλλά η υπόλοιπη Μέση Ανατολή δεν το θέλει, επειδή η Συρία, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Τουρκία και όλες οι χώρες που περιβάλλουν τη Ροζάβα αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα. Γι’ αυτούς, η δημοκρατία, η ισότητα των φύλων, η απελευθέρωση των γυναικών και η κοσμικότητα θεωρούνται δηλητήριο.
Φοβούνται μήπως εξαπλωθεί στις δικές τους κοινωνίες το εξαιρετικό μοντέλο της Ροζάβα και δεν το θέλουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι γενναίοι σύντροφοί μας που υπερασπίζονται αυτό το μοντέλο σε όλο τον κόσμο συναντούν μεγάλη αντίδραση. Αυτός είναι ο πυρήνας του ζητήματος.
Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των Κούρδων
Ένας άλλος κίνδυνος στην περιοχή είναι η αναζωπύρωση του ISIS. Οι τουρκικές επιθέσεις έχουν επίσης οδηγήσει σε κινητοποιήσεις των τζιχαντιστών στις φυλακές και τα στρατόπεδα της Ροζάβα. Ως άνθρωπος που γνωρίζει καλά την περιοχή, τι είδους απειλή πιστεύετε πως αντιμετωπίζουμε εδώ;
Η κατάληψη στρατοπέδων όπως το Ροζ και το Αλ Χολ από τους τζιχαντιστές είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για όλους. Αυτά τα στρατόπεδα φιλοξενούν πάνω από 50.000 τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους. Αυτά τα στρατόπεδα στη Ροζάβα είναι ωρολογιακές βόμβες για ολόκληρη τη Δύση και όλες τις δημοκρατίες.
Ελπίζω ότι η συνειδητοποίηση του θέματος αυτού από τη Δύση θα ωθήσει τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους να εμποδίσουν τους Τούρκους και τους ισλαμιστές συμμάχους τους να καταλάβουν αυτά τα στρατόπεδα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι πολύ σοβαρό και διακυβεύονται τα πάντα. Δυστυχώς, η μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν φαίνεται να έχει αφήσει τους Αμερικανούς σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, την οποία εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοί τους για να προωθήσουν τις ατζέντες τους.
Ελπίζω ότι πριν από τις 20 Ιανουαρίου θα δοθεί η σωστή απάντηση και θα δώσουμε πλήρη στήριξη στους Κούρδους.
Τέλος, επιτρέψτε μου να πω το εξής: ο ελεύθερος κόσμος –ουσιαστικά η Δύση, αλλά και οι Κούρδοι και μερικά άλλα έθνη– πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Συρία είναι θεμελιώδους σημασίας για την ελευθερία παγκοσμίως. Η υποστήριξη και η βοήθειά μας προς τους Κούρδους πρέπει να είναι πλήρης αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
*Ο Πατρίς Φραντσεσκί είναι Γάλλος ερευνητής και συγγραφέας που παρακολουθεί από κοντά την περιοχή. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Πεθαίνοντας για το Κομπάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου