Στη συνάντηση στο τέλους του έτους με εκπροσώπους των ΜΜΕ, (27 Δεκεμβρίου 2024) ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιγκλί Χασάνι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των συντάξεων και της θαλάσσιας συμφωνίας, είναι πολλαπλές και ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει στα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.
Στόχος η ένταξη στην ΕΕ
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν πολλούς φορείς, επομένως τις αντιμετωπίζουμε με απόλυτη προσήλωση και προσοχή. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, υπερισχύει το συμφέρον της αλβανικής κυβέρνησης να φέρει την Αλβανία πιο κοντά στην ΕΕ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να αφήσει πίσω της τα θεμέλια μιας καλής και υγιούς σχέσης.
Είχαμε πολύ καλή και σοβαρή κατανόηση και δέσμευση με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι σημαντικό να μην είναι προσπάθεια μικροφώνου αλλά δουλειά γραφείου, να μπαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες αλλά και να φροντίζουμε για τις λεπτομέρειες να μην αλλοιώσουν το σύνολο».
Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι η «αχίλλειος πτέρνα»
Αξιολογώντας το 2024 ως μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για την αλβανική διπλωματία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ένταξη στις 2 διακυβερνητικές διασκέψεις που άνοιξαν 7 κεφάλαια διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιγκλί Χασάνι ρωτήθηκε εάν για την υλοποίηση του στόχου της ολοκλήρωσης εντός του 2030, οι σχέσεις με την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθούν η «αχίλλειος πτέρνα».
Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας…
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν από μια εβδομάδα δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της Αλβανίας παραμένει στα χέρια της χώρας μας καθώς θα πληροί τις προϋποθέσεις της ελληνικής μειονότητας όσον αφορά τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία της. Πώς διαβάζετε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη;
Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον ικανό να σέβεται τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής υπηκοότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε το όλο θέμα σε μια συνεχή εξέλιξη. Ας βάλουμε το φακό και ας δούμε τις σχέσεις πριν από 30 χρόνια. Ας δούμε τον τρόπο προόδου και δέσμευσης που είχε πάντα η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες της οποιασδήποτε εθνικότητας, είπε χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της ερώτησης.
Προσβλέπουμε στο 2030
«Ο στόχος μας είναι σαφής: το 2025 στοχεύουμε να ανοίξουμε όλα τα ομαδικά κεφάλαια και να κλείσουμε το έκτο ομαδικό κεφάλαιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2027 σχεδιάζουμε να κλείσουμε όλες τις διαπραγματεύσεις και να είμαστε έτοιμοι για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.
Είναι ένας φιλόδοξος στόχος και η διπλωματία θα παίξει βασικό ρόλο στην υλοποίησή του, με στενή επικοινωνία και συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη δέσμευση όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλες τις χώρες της ΕΕ για να έχουμε απτά αποτελέσματα».
Το ταξίδι της χώρας προς την ΕΕ παραμένει προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις εντός του 2027. Τόνισε τη διαφανή διαδικασία και ότι η ένταξη δεν πρέπει να εξαρτάται από τις διμερείς σχέσεις.
Κάθε λεπτομέρεια είναι καλά μελετημένη και λεπτομερής, αλλά και εκτενώς συζητούμενη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το λέμε και είναι σημαντικό.
Η ΕΕ είναι πιο πρόσφατα ανοιχτή για νέες προσχωρήσεις και πρέπει να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα για ένα μέλλον που δεν βασίζεται σε διμερείς σχέσεις και εδώ έχουμε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
ΝΑΤΟ και δυτικά Βαλκάνια
Φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ το 2027 η χώρα μας φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.
«Έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένη συνεργασία με το διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας το 2027. Η Αλβανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική εκδήλωση από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Ερωτηθείς για την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές πολιτικές στα Βαλκάνια, ο υπουργός Χασάνι είπε ότι οι σχέσεις της Αλβανίας με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές.
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές, θα συνεχίσουμε να έχουμε τη δέσμευση που είχαμε, χωρίς διαφορές ανεξάρτητα από την εσωτερική πολιτική τους δέσμευση», είπε.
Όσον αφορά τους Αλβανούς της περιοχής, ο υπουργός υπογράμμισε την ενίσχυση των σχέσεων.
«Στόχος μας για το 2025 είναι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα στοχεύει όχι μόνο στη δημιουργία ενός σαφούς χάρτη των αναγκών που έχουν οι Αλβανοί στην περιοχή αλλά και του κατάλληλου μηχανισμού για να πάρουν τη σωστή απάντηση».
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός για την επόμενη χρονιά είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στα Τίρανα λίγες μόλις ημέρες μετά τις γενικές εκλογές της 16ης Μαΐου.
Εθνικές προτεραιότητες της αλβανικής διπλωματίας συνεχίζουν να είναι το Κοσσυφοπέδιο, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, το μήνυμα Ράμα στις συνεδριάσεις των 2 συνελεύσεων να «παγώσει» ο διάλογος με τη Σερβία ήταν ειλικρινές, συζητήθηκε ακόμη και με διεθνείς.
Shqiptarja
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου