Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ιλχάμ Αλίγεφ: Η Μόσχα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την πτώση του αεροσκάφους στο Καζακστάν


Αιτιάσεις επέρριψε στη Μόσχα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, δηλώνοντας ότι ο Πούτιν επεδίωξε να αποκρύψει το γεγονός ότι το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines δέχθηκε πυρά από το ρωσικό έδαφος και απαίτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της Ρωσίας. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το αεροσκάφος κατέστη ακυβέρνητο με στρατιωτικά μέσα ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το αεροσκάφος είχε δεχθεί πυρά από το ρωσικό έδαφος, στις 25 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο Καζακστάν και 38 από τους επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. «Το γεγονός είναι ότι το αζερικό αεροσκάφος επλήγη εξωτερικά επάνω από το ρωσικό έδαφος (...) η ουρά του αεροσκάφους χτυπήθηκε σοβαρά από πυρά που προήλθαν από το έδαφος», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιλχάμ Αλίγεφ η οποία μεταδόθηκε και από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Azertag. 

Συν τοις άλλοις, ο Ιλχάμ Αλίγεφ δήλωσε ότι οι διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα που παρουσιάσθηκαν από τη Ρωσία μετά την συντριβή «δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να πνίξει την υπόθεση».

«Το να παραδεχθεί κανείς την ενοχή του, να ζητήσει συγγνώμη εγκαίρως και όσο αυτό είναι χρήσιμο για το Αζερμπαϊτζάν που θεωρείται φίλη χώρα και να πληροφορήσει το κοινό για το θέμα αυτό, αυτά είναι που έπρεπε να έχουν γίνει», δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος. «Δυστυχώς, τις πρώτες τρεις ημέρες δεν ακούσαμε παρά παράλογες θεωρίες εκ μέρους της Ρωσίας».

Κατά συνέπεια, η Ρωσία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, να παραδεχθεί την ευθύνη της, να τιμωρήσει τους ενόχους και να καταβάλει αποζημιώσεις στο Αζερμπαϊτζάν και στα θύματα της συντριβής», είπε ο Αζέρος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ο πρώτος όρος εκπληρώθηκε χθες (με την έκφραση της συγγνώμης του Βλαντίμιρ Πούτιν). Ελπίζω ότι και οι άλλοι όροι θα εκπληρωθούν επίσης».

«Μετά την εξέταση των μαύρων κουτιών και τη συλλογή λεπτομερέστερων πληροφοριών, θα δοθεί στη δημοσιότητα μία συνολική έκθεση αυτού που συνέβη», υποσχέθηκε ο Αζέρος πρόεδρος, οποίος, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για την πτώση του αεροπλάνου, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (28/12), ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε συγγνώμη από τον Ιλχάμ Αλίγεφ για την συντριβή του αεροσκάφους την οποία το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «τραγικό περιστατικό», το οποίο συνέβη την ώρα που η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα επιχειρούσε κατά ουκρανικών drones. Τότε, το μοιραίο αεροσκάφος Embraer 190 της εταιρείας Azerbaijan Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Μπακού-Γκρόζνι συνετρίβη στο δυτικό Καζακστάν

Οι ρωσικές αρχές επικαλέσθηκαν ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή του Γκρόζνι, την ομίχλη, αλλά δεν εξήγησαν για ποιον λόγο δεν επιτράπηκε η προσγείωση του αεροσκάφους σε ρωσικό αεροδρόμιο της περιοχής, αλλά αναγκάσθηκε να διασχίσει κατά πλάτος ολόκληρη την Κασπία Θάλασσα για να συντριβεί λίγα χιλιόμετρα πριν από το αεροδρόμιο του Ακτάου στο Καζακστάν..

 «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο και για μία ακόμη φορά εξέφρασε τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν ενεργή την Τετάρτη την ώρα που το αζερικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε ότι το αεροσκάφος επλήγη από τα ρωσικά συστήματα, αν και ζήτησε συγγνώμη για το «τραγικό περιστατικό».

«Κατά τη συνομιλία σημειώθηκε ότι το αζερικό επιβατικό αεροσκάφος, που πετούσε σύμφωνα με το σχέδιο, επανειλημμένα προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Εκείνη τη στιγμή, το Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαφκάζ δέχονταν επίθεση από ουκρανικά drone και τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απώθησαν τις επιθέσεις αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines επλήγη στη Ρωσία από «φυσική εξωτερική επέμβαση», δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ο Αζέρος ομόλογός του Ιλχάμ Αλίγεφ παραπέμποντας στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Embraer 190 δέχθηκε τα πυρά της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι πολλαπλές τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους, τα τραύματα των επιβατών και του πληρώματος (...) καθώς και οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών και των επιβατών που επέζησαν επιβεβαιώνουν τις αποδείξεις για φυσική και τεχνική εξωτερική επέμβαση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η αζερική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία Αλίγεφ-Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι διαθέτει «προκαταρκτικές ενδείξεις που οδηγούν στο ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», συμπίπτοντας με τις απόψεις δυτικών εμπειρογνωμόνων που εκτιμούν ότι οι εικόνες που εμφανίζουν την άτρακτο του αεροσκάφους γεμάτη τρύπες οδηγούν στο σενάριο αυτό.

Επιβάτης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines (ΑΑ) το οποίο συνετρίβη στο Καζακστάν δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας δυνατός κρότος καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας.

Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».

Η πτήση J2-8243 συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν αφού άλλαξε πορεία από την νότια Ρωσία όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά ουκρανικών drone.

«Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», δήλωσε ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιζήσαντες της συντριβής, στο Reuters προσθέτοντας ότι μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμαζόμενος για το τέλος. Μετά τον κρότο, το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, σαν να ήταν μεθυσμένο». «Ήταν σαν να ήταν μεθυσμένο. Δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια!».

Τέσσερις αζερικές πηγές με γνώση των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας δήλωσαν στο Reuters ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε «ταχεία και ανεξάρτητη» έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους. «Ζήτησα ταχεία και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα», έγραψε στο Χ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από ρωσικά πυρά αποτελεί βίαιη υπενθύμιση της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines η οποία κατερρίφθη από ρωσικό πύραυλο που χειρίζονταν οι φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν, για το οποίο αζερικές πηγές είπαν νωρίτερα στο Reuters ότι πιστεύεται ότι καταρρίφθηκε από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. 

«Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι μια ενδελεχής έρευνα για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Η Ρωσία πρέπει να παράσχει σαφείς εξηγήσεις και να σταματήσει τη διάδοση παραπληροφόρησης», επισήμανε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του στο X μετά το τηλεφώνημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου