Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Το ελληνικό Πυροβολικό γιορτάζει καθώς το όπλο διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στα κρίσιμα ενεργά πολεμικά μέτωπα: Τα συμπεράσματα των μαχών δείχνουν το μέλλον για το είδος του πυροβόλου

Βολές οβιδοβόλων Μ-109 των 155 χιλιοστών στον Έβρο. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Είτε με ομοβροντίες καθήλωσης, είτε με βολές υποστήριξης και κάλυψης για τα τμήματα που επιχειρούν να προελαύσουν, το σύγχρονο πυροβολικό είναι αυτό που πρώτο τάσσεται στο πεδίο για να δώσει σημαντικά πλήγματα κατά του αντιπάλου.

Δυόμιση και πλέον χρόνια στο μέτωπο της Ουκρανίας το πυροβολικό έδειξε ότι στην «σκακιέρα» του πολέμου δεν αποτελεί «στρατιώτη», αλλά έναν σημαντικό «Αξιωματικό» μάχης που είναι ικανός να δώσει λύσεις στο πεδίο πριν προχωρήσουν σε αυτό τα πρώτα τμήματα.

Και στη Μέση Ανατολή είτε το πυροβολικό μάχης, με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ-109 των 155 χιλιοστών, είτε το πυραυλικό πυροβολικό- πολλές από τις ρουκέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εκεί συγκαταλέγονται- έχουν δείξει την φονικότητα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την ιδιαίτερη ακρίβεια. Αυτή βεβαίως για τα αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα επιτυγχάνεται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Βολές πυροβολικού στη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Για κάποιους η διαβίβαση στοιχείων βολής γίνεται με drone- το είδαμε κι αυτό πρόσφατα στην Ελλάδα ως δοκιμή από την Σχολή Πυροβολικού- δορυφόρους ή και σταθερές κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Γι’ άλλους υπάρχουν οι πιο «παραδοσιακοί» τρόποι που θυμίζουν τα στοιχεία που δίνει ο τεχνικός βοηθός παρατηρητή.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα, μπορεί για κάποιους στρατούς να ανήκουν στο προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας, αλλά στοιχεία τους αφορούν την τεχνική του πυροβολητή.

Και μπορεί στον 21ο αιώνα, την ώρα που σε επίπεδο σχεδίασης του αμυντικού μέλλοντος να έρχονται τα πάνω κάτω, συνεπώς δεν μπορεί το πυροβολικό να μένει μακριά από τέτοιες εξελίξεις.

Στην χώρα μας το πιο «μακρύ δόρυ» των στελεχών που φέρουν το έμβλημα με το «Ισχύς δια της Γνώσεως» αποτελεί το οβιδοβόλο PhZ 2000 GR, το οποίο προμηθεύτηκε η χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ήταν το πρώτο οβιδοβόλο που μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα πυρός και να πραγματοποιεί βολές με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό, αλλάζοντας διαρκώς θέσεις, ώστε να ξεφεύγει από την αντίπαλη στοχοποίηση.

Πάντως στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι τόσο για νεότερα PhZ 2000 GR, όσο και τα Μ-109 πρέπει να εξελιχθούν. Και σε αυτά τα οβιδοβόλα να γίνουν παρεμβάσεις που κατ’ ουσίαν θα βοηθήσουν ώστε να επιχειρούν τη νύχτα με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ το πυροβόλο να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ταχυβολία από τη σημερινή.

Η πριμοδότηση του πυραυλικού πυροβολικού

Τα σύγχρονα πεδία έχουν δείξει ότι το μέλλον πριμοδοτεί το πυραυλικό πυροβολικό κι αυτό ήδη βρίσκεται ως εισήγηση στο στρατιωτικό επιτελείο από την αρμόδια Διεύθυνση Πυροβολικού.

Η επιχείρηση «γιγάντωσης» της ενεργούς απειλής που υπάρχει για την Ελλάδα, δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε η χώρα μας ν’ αποκτήσει διακλαδική «Σάρισα» αποτροπής.

Κι αν αυτό μεταφράζεται για την αεροπορία στους πυραύλους Jaasm , για το πολεμικό ναυτικό στο στρατηγικό όπλο MdCN-NCM, για τον Στρατό Ξηράς υπάρχουν οι ATACMS οι οποίοι βρίσκονται στην φαρέτρα του πυροβολικού αλλά ως στόχος έχει τεθεί η αύξηση του βεληνεκούς.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ομιλούν καιρό τώρα για την απόκτηση συστημάτων που θα εξοπλίσουν δυο Μοίρες Πυροβολικού. Στρατιωτικές πηγές δείχνουν προς το ισραηλινό σύστημα PULS όπου η εμβέλεια των πυρομαχικών του φτάνει τα 300 χλμ, ενώ μια βασική διαφορά τους με τα σημερινά MLRS θεωρείται ο φορέας μεταφοράς ο οποίος δεν είναι με ερπύστριες.

18 εκτοξευτές, πυροβολαρχία Διοίκησης, κάλαθοι με 36 εκτοξευτές ο καθένας και με μικτά όπλα, που δίνουν επιλογές στον διοικητή της Μοίρας αλλά και στον επικεφαλής του Σχηματισμού.

Στα PULS οι Έλληνες επιτελείς καταγράφουν και τα drones που είναι ικανά να εκτοξεύσουν ως «περιφερόμενα πυρομαχικά»…

Βολές πυροβολικού στη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Τα ΕΑΣ για το πυροβολικό

Η συνεργασία με Τσέχους και Σέρβους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων δημιουργεί νέες συνθήκες για την βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και ελπίδες στο πυροβολικό για επιπλέον όπλα αυξημένου βεληνεκούς, ακόμη και για οβίδες των 155 χιλιοστών, του πυρομαχικού δηλαδή που έχει γίνει ανάρπαστο λόγω του Ουκρανικού μετώπου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κωστόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ, συνομιλίες υπάρχουν με το στρατιωτικό επιτελείο για προγράμματα που σχετίζονται τόσο με την παραγωγή πυρομαχικών των 155 χιλιοστών, δηλαδή για τα Μ-109 & τα PhZ 2000 GR, αλλά και ρουκετών των 122 χιλιοστών οι οποίες είναι το όπλο των εκτοξευτών RM-70.

Χρόνια Πολλά στους πυροβολητές!

Η Αγία Βαρβάρα προστάτης και οδηγός στο έργο και την αποστολή τους!

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου