Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η οικονομική προσφορά των Ισραηλινών για τον “θόλο” είναι εδώ


Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του DP παραλήφθηκε τελικά από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) η προσφορά της SIBAT, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Γράφει ο ΑΕΛΑ (Αξιωματικός Ελεγκτής Αέρος)

Υπενθυμίζεται ότι από τις 23 Νοεμβρίου το DP είχε προαναγγείλει, ότι η ισραηλινή προσφορά επρόκειτο να αποσταλεί την τρέχουσα εβδομάδα, με καθυστέρηση περίπου ενός μηνός σε σχέση με την αρχική καταληκτική ημερομηνία, την 10η Νοεμβρίου, που είχε καθορισθεί με την επιστολή που είχε αποστείλει το ΓΕΕΘΑ στις 8 Οκτωβρίου προς τη SIBAT.

Όπως έχει αναφέρει το DP, η καθυστέρηση στην αποστολή της ισραηλινής προσφοράς, προήλθε από τις επαμφοτερίζουσες απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στις διευκρινιστικές ερωτήσεις της SIBAT για τις ποσότητες των συστημάτων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει το DP, τελικά η ελληνική πλευρά διευκρίνισε ότι οι αναφερόμενες ποσότητες στην επιστολή της αφορούσαν «μονάδες πυρός», δηλαδή εκτοξευτές και όχι πυροβολαρχίες.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ισραηλινή προσφορά που χαρακτηρίζεται ως «ακριβή» και αφορά τις ακόλουθες ποσότητες συστημάτων (αριθμητικά περίπου ίδιες με αυτές που είχε υπολογίσει το DP στην ανάρτηση «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ το “shopping list” του ΓΕΕΘΑ για τα συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ», συναφών υλικών και υπηρεσιών:

>οκτώ έως 12 SPYDER, κατά πάσα πιθανότητα της έκδοσης SPYDER-AiO (All-in-One) που ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες επί τακτικού οχήματος 8×8 (περισσότερες πληροφορίες στην ανάρτηση «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Γ’: Το SPYDER της ισραηλινής Rafael». Προορίζονται ως αντικαταστάτες των ρωσικής προέλευσης συστημάτων TOR-M1 και OSA-AK/AKM. Υπενθυμίζεται ότι σε ελληνική υπηρεσία βρίσκονται πέντε πυροβολαρχίες TOR-M1 (21 συστήματα) και έξι πυροβολαρχίες OSA-AK/AKM (38 συστήματα), δηλαδή συνολικά 11 πυροβολαρχίες αναπτυγμένες στις Περιοχές Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ»,

>οκτώ έως 10 BARAK MX, που προορίζονται ως αντικαταστάτες του συστήματος Improved HAWK PHASE III, συνολικά επτά πυροβολαρχίες κατανεμημένες στις 180 και 181 ΜΚΒ (Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων), που είναι αναπτυγμένες σε Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και πιθανά τις δύο πυροβολαρχίες του ρωσικής προέλευσης συστήματος S-300PMU1.

>τέσσερις έως έξι πυροβολαρχίες David’s Sling, που έχουν από κοινού αναπτύξει η κρατική ισραηλινή εταιρία Rafael με την αμερικανική Raytheon Missiles & Defense (μία από τις τέσσερις επιχειρηματικές μονάδες ομίλου RTX). Έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μαχητικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ), τακτικών βαλλιστικών και αεροδυναμικών βλημάτων (όπως τα πλεύσης – cruise) και ρουκετών μέσου – μακρού βεληνεκούς σε αποστάσεις 40 έως 300 χλμ.

Σε ισραηλινή υπηρεσία σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τα Improved HAWK και Patriot, αλλά στην περίπτωση της χώρας μας είτε θα αντικαταστήσει τις δύο πυροβολαρχίες του ρωσικής προέλευσης συστήματος S-300PMU1 (οπότε σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί ανάλογα ο αριθμός των BARAK MX), είτε θα αποκτηθεί για αποκλειστική χρήση ως σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα, σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσει και τις διατιθέμενες σήμερα έξι πυροβολαρχίες Patriot εφόσον δεν υλοποιηθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους.

>αριθμό (τουλάχιστον πέντε) κινητών ραντάρ EL/M-2084 MMR, κατασκευής της ELTA, εταιρίας του ομίλου IAI, για την κάλυψη των αναγκών αναβάθμισης του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε προγενέστερο χρόνο, η απαίτηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέρχεται σε πέντε ραντάρ. Επισημαίνεται, ότι τα εν λόγω ραντάρ είναι πρόσθετα, των ιδίου τύπου ραντάρ που είναι οργανικά των προαναφερθέντων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

>Το σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Computer and Intelligence) MIC4AD, κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρίας Rafael.

>Υπηρεσίες Εν-Συνεχεία-Υποστήριξης (ΕΣΥ) των προς προμήθεια συστημάτων για διάστημα 10 ετών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ότι εφόσον οι ποσότητες στην ελληνική επιστολή αφορούν πυροβολαρχίες, το συνολικό κόστος της προσφοράς ανέρχεται σε περίπου 4,5 δις ευρώ. Σε αυτή την τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ρυμουλκών οχημάτων (τράκτορες). Εάν αυτό συνυπολογιστεί, η τιμή θα αυξηθεί σε περισσότερα από 5 δις ευρώ.

Το συνολικό κόστος προκύπτει από το προσφερόμενο κόστος ανά πυροβολαρχία κάθε τύπου συστήματος, πολλαπλασιαζόμενο με την ποσότητα (πυροβολαρχίες), που κατά περίπτωση έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά.

ΚΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ…

Το ποσό αυτό, αντιπροσωπεύει, σε βάθος χρόνου, το κόστος της συνολικής αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης συστημάτων (TOR-M1, OSA-AK/AKM, S-300PMU1) και των δυτικής προέλευσης απαρχαιωμένων συστημάτων (Improved HAWK PHASE III), στη βάση «ένα προς ένα», και την απόκτηση ισχυρής δυνατότητας αντιπυραυλικής άμυνας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι δεν αποτελεί παρά κλάσμα αυτού που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία μίας σύγχρονης αρχιτεκτονικής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής αεράμυνας, ικανής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υφιστάμενες και τις αναδυόμενες απειλές.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την τελική διευκρίνηση της ελληνικής πλευράς ότι οι αναφερόμενες «μονάδες πυρός» στην επιστολή της αφορούν εκτοξευτές, τότε το κόστος περιορίζεται σημαντικά και εκτιμάται ότι κυμανθεί εντός του ποσού του 1,48 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) 2024-2035.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι εάν η ελληνική πλευρά εξεπλάγη ή «μούδιασε» από το κόστος της ισραηλινής προσφοράς, πρόκειται για φαινόμενο μάλλον αδικαιολόγητο, καθώς σε ανοικτές πηγές υπάρχει πληθώρα στοιχείων και αναφορών που θα μπορούσαν να προϊδεάσουν για την τάξη μεγέθους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κόστος της πυροβολαρχίας του συστήματος David’s Sling (τέσσερις εκτοξευτές έκαστος με 12 κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Stunner, ένα ραντάρ πολλαπλού ρόλου (MMR: Multi Mission Radar) κατασκευής της Elta και ένα κέντρο διαχείρισης μάχης (BMC: Battle Management Center) με την ονομασία Golden Almond που έχει αναπτυχθεί από την Elisra, εταιρία του ομίλου ELBIT Systems), που προμηθεύτηκε η Φινλανδία τον Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της κατασκευάστριας Rafael που εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023, ανερχόταν σε 317 εκατ. ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

>Αναλυτικές πληροφορίες για την οικογένεια συστημάτων BARAK-MX περιλαμβάνονται στην ανάρτηση με τίτλο «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Β’: Το BARAK MX της ισραηλινής IAI».

Επίσης, στις αναρτήσεις με τίτλο «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Δ’: ΣΥΓΚΡΙΣΗ των IAI BARAK MX με το RAFAEL SPYDER» και

«ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το IAI BARAK MX ή το RAFAEL SPYDER για τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες;», δημοσιεύονται συγκριτικές παρουσιάσεις για τα δύο συστήματα και διατυπώνονται χρήσιμες διαπιστώσεις.

Το σύστημα David’s Sling, προϊόν κοινής ανάπτυξης της ισραηλινής εταιρίας Rafael με την αμερικανική Raytheon Missiles & Defense (συνιστώσα πλέον του ομίλου RTX)

Το σύστημα BARAK MX της ισραηλινής IAI

Το σύστημα Spyder της ισραηλινής Rafael

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου