Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι παρέλαβε και έθεσε σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του “iron dome”, που παρέλαβε από το Ισραήλ, αιφνιδιάζοντας την Τουρκία. Παράλληλα, δημοσίευμα από την Δανία αποκαλύπτει σοβαρά κενά ασφαλείας σε ένα άλλο σύστημα που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από το Ισραήλ για τον δικό της θόλο.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η πρώτη παρτίδα του ισραηλινής κατασκευής “iron dome” βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και μάλιστα τέθηκε και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από την Εθνική Φρουρά. Η είδηση αιφνιδίασε τους Τούρκους, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να πνέουν τα μένεα εναντίον της Κύπρου και του Ισραήλ.
Μάλιστα αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί, η παραλαβή και των επόμενων συστοιχιών, που θα συμπληρώσουν τον αντιαεροπορικό θόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όταν η ομπρέλα από τον «σιδηρούν θόλο» αναπτυχθεί πλήρως με την παραλαβή όλων των συστημάτων, θα είναι σε θέση να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απειλών και θα δύναται να αναχαιτίζει από εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη, kamikaze drones μέχρι πυραύλους και πυροβολικού.
Παράλληλα, το νέο σύστημα αεράμυνας της Κύπρου θα είναι πλήρως συμβατό με τον «θόλο» που έχει σε εξέλιξη ανάπτυξης η Ελλάδα, όπως πρώτοι αποκαλύψαμε στο enikos.gr δημοσιεύοντας λεπτομερώς το σχέδιο ανάπτυξής του.
Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών, η Κύπρος αναμένει να παραλάβει τα 6 νέα ελικόπτερα Η145, που αντικαθιστούν τα 11 ρωσικής κατασκευής Mi-35, τα οποία πούλησε στην Σερβία.
Σε ότι αφορά τον ελληνικό θόλο, όπως είχαμε προ ημερών γράψει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να μην προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των Πυραυλικών Συστημάτων MLRS αλλά να γίνει προμήθεια ενός εντελώς νέου πυραυλικού συστήματος, ισραηλινής κατασκευής, το PULS, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Όπως αποκάλυψαν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη Δανία, DR Nyheder και Jyllands-Posten, ισραηλινό πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αεράμυνα της Δανίας, το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα έναντι δις ευρώ, αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτο σε ρωσικές επιθέσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η νομική έρευνα της υπόθεσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «έγιναν λάθη και υπήρξαν αμφισβητούμενες συνθήκες στον Οργανισμό Υλικών και Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας και στο τμήμα του Υπουργείου Άμυνας».
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα «Τα μη στρατιωτικά συστήματα (σ.σ. εννοεί τα GPS που χρησιμοποιούν για την πλοήγηση) είναι ευάλωτα σε εχθρικές ηλεκτρονικές παρεμβολές, που ονομάζονται επίσης «εμπλοκή» ή «πλαστογράφηση».
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος τα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να χτυπήσουν το σημείο με μεγάλη ακρίβεια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.
Αυτό το σημαντικό και κρίσιμο κενό ασφαλείας στα στρατιωτικά συστήματα της Δανίας θα κοστίσει άγνωστο χρηματικό ποσό για να τα κάνει αξιόπιστα. Κάτι που επί της ουσίας ακυρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν στην αγορά, αυτό του χαμηλού κόστους κτήσης.
Όπως αναφέρει ένα άλλο μέσο ενημέρωσης της Δανίας, το Avisen Danmark «Η πορεία των αγορών όπλων από την ισραηλινή εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση, καθώς το κοινοβούλιο της Δανίας παραπλανήθηκε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την αγορά, η οποία έγινε άσκοπα γρήγορα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου