Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στη γραμμή Ομπάμα ο Σαρκοζί και η Κομισιόν

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Στη γραμμή Ομπάμα ο Σαρκοζί και η Κομισιόν
Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σωσει την Ελλάδα, δεσμεύεται ο Σαρκοζί. Δραματικό το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας, επισημαίνει ο Όλι Ρεν.
Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους όχι επιβράδυνσης, αλλά ανακοπής της κρίσης, "συντάσσονται" μαζί του ένας ένας οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σωσει την Ελλάδα, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. Στο μεταξύ, ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαζρκοζί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης θα βρεθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε έξοδος από την ευρωζώνη

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's για την υποβάθμιση δύο γαλλικών τραπεζών, ότι οι γαλλικές τράπεζες "δεν διατρέχουν κίνδυνο".
"Οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν αρκετά κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, θεωρώντας ότι η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον "πυρετό" που επικρατεί σήμερα στις αγορές και υπενθυμίζοντας ότι κατά τα τεστ αντοχής, "καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και συγχρόνως λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές".

"Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν Λεονετί, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, "οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης.., η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθεντο στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία;"

Ρεν: "Δραματικό το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας"

Μια χρεωκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την  ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για την χώρα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια  οικονομία, είπε την Τετάρτη ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και  Νομισματικής Πολιτικής Olli Rehn.
"Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της  ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα", είπε  ο Rehn μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεωκοπία ή/και έξοδος της  Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό  κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες-μέλη της  ευρωζώνης, και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς εταίρους μας", είπε.
Ο Rehn είπε επίσης ότι τα ευρω-ομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να  συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση.

Μπαρόζο: Θα παρρουσιάσουμε σύντομα τις υπάρχουσες επιλογές για το ευρωομόλογο

Σύντομα η ΕΕ θα παρουσιάσει τις υπάρχουσες επιλογές για το ευρωομόλογο, καθώς ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον αρνητικό κύκλο της κρίσης χρέους είναι με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πολύκροτη πρόταση για την υιοθέτηση ευρωομολόγου.

«Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν θα είναι μία άμεση λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά θα είναι ένα στοιχείο μίας ευρείας προσέγγισης προς οικονομική και πολιτική ενοποίηση». "Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί", τόνισε ο ίδιος.

"Οι προτάσεις που απαιτούν σημαντικές αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν εναλλακτική στην ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της", σημείωσε.

«Οι αγορές και οι επενδυτές θα μας εμπιστευθούν μόνο όταν δείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

"Αυταπάτες η ελεγχόμενη χρεοκοπία και ο περιορισμός της κρίσης"

Aυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια  ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση, δήλωσε  αξιωματούχος της Κομισιόν την Τετάρτη.
"Υπάρχουν δυο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει  σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση", είπε ο Marco Buti, γενικός διευθυντής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Η δεύτερη αυταπάτη είναι, σύμφωνα με τον Buti, ότι τα προβλήματα χρέους της  Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. "Ο κίνδυνος  μετάδοσης είναι τεράστιος", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), ο  Buti είπε: "Υπήρξαν δυσκολίες αλλά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση".

Η αμερικάνικη παρέμβαση προεξοφλεί εξελίξεις στην Ευρώπη...

Σε μία λύση βγαλμένη από αρχαίες τραγωδίες, όταν ο “από μηχανής θεός” εμφανιζόταν για να δώσει τη λύση τη στιγμή που όλα έδειχναν χαμένα, οδηγείται εκ νέου το ελληνικό φλερτ με τη χρεοκοπία...
Με τις αγορές να φοβούνται πως βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, και τους Γερμανούς που δεν ήθελαν να σκέφτονται καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην το θεωρούν πια «ταμπού», την εμφάνιση του έκανε για άλλη μία φορά ο Μπαράκ Ομπάμα.
Έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά πολιτικά προβλήματα άλλωστε, και με την αμερικανική οικονομία να αντιστέκεται προς το παρόν στους φόβους μιας νέας ύφεσης, το μόνο που έλειπε από τον αμερικανό πρόεδρο είναι άλλη μια κατάρρευση τύπου “Lehman” με κίνδυνο μάλιστα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο…
Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συντελούνται ριζικές ανακατατάξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου και με την Ελλάδα για άλλη μια φορά «στον τοίχο» αγορών και Ευρώπης, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε παραθέσει δείπνο στην γερμανία καγκελάριο με σκοπό να "κάμψει" τους δισταγμούς της να συνδράμει σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Ομπάμα και Μέρκελ είχαν επίσης συνομιλήσει τηλεφωνικά δύο μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και επέμενε ότι δεν βλέπει το λόγο πραγματοποίησης της...
Παράλληλα, σε ένα σαφές “déjà vu” σε σχέση με τα αντίστοιχα γεγονότα του Μαρτίου, όταν ο υπ.Οικ των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στο Βερολίνο για διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Σόιμπλε, Τρισέ και Βέμπερ δίνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, o Τίμοθι Γκάιτνερ θα πραγματοποιήσει εμφάνιση “guest star” στη σύνοδο Ecofin του Βροτσλαβ.

Τι θα ζητήσει ο Γκάιτνερ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκάιτνερ έχει επανειλλημένα προσκληθεί σε συσκέψεις του Ecofin, αλλά την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την παρθενική συμμετοχή του.
Ο υπ.Οικ των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία να υποστηρίξει την ενίσχυση του EFSF για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα υπενθυμίσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμένεται να “τρίξει τα δόντια” σε Φινλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία θέτοντας τις προ των ευθυνών τους ”να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να ξεπεράσουν τα εγχώρια εμπόδια για χάρη του υπόλοιπου κόσμου”.
Το μήνυμα πάντως ελήφθη σήμερα από τις αγορές, που από τις απώλειες που σημείωναν εν μέσω “σφυροκοπήματος” του τραπεζικού κλάδου, γύρισαν για να κλείσουν με έντονα θετικά πρόσημα.

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο «πυρετός» διαβουλεύσεων στην Ευρώπη. Μετα τη χθεσινή «ράδιο αρβύλα» για συνάντηση και κοινή ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που διαψεύστηκε λίγη ώρα μετά, ακολούθησε η είδηση τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα.
Την πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης έδωσαν πηγές από την Αθήνα, και την επιβεβαίωσαν αργότερα γερμανικές και γαλλικές πηγές στα ξένα πρακτορεία.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν αλλά και τον γερμανό υπ.Οικ. Β.Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου