Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κοσσυφοπέδιο και Σερβία: το ανύπαρκτο σύνορο

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

photoΗ περιοχή Γκιλάν του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στα σύνορα με τη Σερβία. [Reuters]
Κάτοικοι χωριών του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται στα σύνορα με τη Σερβία έχουν αιφνιδιαστεί από το συναπάντημα με τη Σερβική χωροφυλακή στις πόλεις τους, ή εκεί κοντά.
"Έχει αποτελέσει μέρος της ζωής μας να τους βλέπουμε στο χωριό. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε στα χωράφια μας ή στο δάσος επειδή είναι εκεί και θα μας συλλάβουν", ανέφερε ο Μπαχτίρ Μουσταφά, κάτοικος Γκιλάν. "Έχουμε προσφύγει στην αστυνομία και στην KFOR, ωστόσο πέρα από κάποιες περιπολίες που ξεκίνησαν, αναφέρουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο".



Καθώς η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν αναγνωρίζει ούτε και τη συνοριακή γραμμή ως κρατικό σύνορο. Κατά την άποψη του Βελιγραδίου, η οριοθέτηση είναι καθαρά διοικητική.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη σημάνσεων και συνοριακών οριοθετήσεων.
Σύμφωνα με τον Πελούμ Καλαμπά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, ήρθε η στιγμή να αποπολιτικοποιηθεί η συνοριακή οριοθέτηση και να εξεταστεί ως τεχνικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει τις καθημερινές ζωές των πολιτών. Η σύγχυση σχετικά με τα σύνορα έχει οδηγήσει σε συλλήψεις, ανέφερε, ενώ άλλοι έχουν υποστεί οικονομική ζημιά.
"Η συνοριακή γραμμή με τη Σερβία είναι περίπου 360 χλμ. -- οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι η Καρακέβα στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, κυρίως στο δήμο Καμένιτσα", ανέφερε ο Καλαμπά στους SETimes. Εξήγησε πως τα τρέχοντα σύνορα συστάθηκαν στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας του Κουμανόβο τον Ιούνιο του 1999 -- η οποία υπεγράφη μεταξύ ΝΑΤΟ και Γιουγκοσλαβικού Στρατού.
Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου δεν συμμετείχε στη συμφωνία, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως βασική αιτία των τρεχόντων συνοριακών προβλημάτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι, αναφέρει πως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τη σκιαγράφηση αλλά με τη στάση της Σερβίας προς το Κοσσυφοπέδιο.
"Δεν υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν συμφωνούν μεταξύ των συνόρων των δυο χωρών. Μπορεί να θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο τμήμα της Σερβίας, ωστόσο τα διοικητικά σύνορα που ήταν έτσι κατά το παρελθόν και τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό σωστά σε αμφότερες τις πλευρές", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes.
Ανέφερε ότι αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει το Βελιγράδι να επιλύσει το ζήτημα αυτό με το Κοσσυφοπέδιο.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποτελέσει μέλος της ΕΕ χωρίς καθορισμένα σύνορα", ανέφερε ο Ρετζέπι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της KFOR Ραλφ Αντάμετζ δήλωσε στους SETimes πως η αποστολή δεν έχει την εντολή να επιλύσει το πρόβλημα.
"Αποστολή της KFOR είναι η επιθεώρηση, μίσθωση και απο-συμπλοκή των προϋποθέσεων της στρατιωτικής τεχνικής συμφωνίας που υπεγράφη στο Κουμανόβο το 1999", ανέφερε. "Περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας αμφότερων των πλευρών της Διοικητικής Συνοριακής Γραμμής (ABL), τις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις τους σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της ABL", δήλωσε ο Αντάμετζ στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου