Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζεται με παρέμβαση της Ελλάδας η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Συνεχίζεται στη Χάγη η εκδίκαση της γερμανικής προσφυγής για τις κατασχέσεις γερμανικών περιουσιών με σκοπό την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων πολέμου σε Ιταλία και Ελλάδα. Στη δίκη παρεμβαίνει η Ελλάδα.


Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Παρών στη δίκη μέχρι και χθες ήταν ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος κατά την επιστροφή από τη Χάγη στη Γερμανία μίλησε στη Deutsche Welle.

«Πολλοί παρατηρητές είχαμε την εντύπωση ότι το ύφος των Γερμανών αντιπροσώπων, ειδικά του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στη Γενεύη Ρόμπερτ Κολμπ, ήταν πολύ επιθετικό, υπεροπτικό και καμιά φορά και σχεδόν προσβλητικό απέναντι τους δικαστές του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρώμης, που αποφάσισαν ότι οι Έλληνες θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις στην Ιταλία» σημείωσε ο Έμπερχαρντ Ροντχολτς. Επιπλέον, υποστήριξε ότι θεωρεί σημαντική την παρουσία ελληνικής αντιπροσωπίας στη δίκη υπό τον καθηγητή Νομικής Στέλιο Περράκη.

«Είναι επιτυχία ότι αναγνωρίστηκε το δικαίωμα παρέμβασης της Ελλάδας. Θα δούμε κατά πόσο οι δικαστές θα λάβουν υπόψη τους τα επιχειρήματα των Ελλήνων. Τέλος δηλώνει πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα. «Το ζήτημα είναι γιατί η Γερμανία αρνήθηκε τόσο πολλά χρόνια να πληρώσει αποζημιώσεις και για ποιο λόγο αρνήθηκε ακόμα και να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για μια έστω συμβολική αποζημίωση. Τέτοιες προτάσεις είχαν γίνει στη Γερμανία από ορισμένους πολιτικούς, όπως η πρώην βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Σκαρπέλη – Σπέργκ, η οποία πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα, μέσω του οποίου να καταβάλλονται αποζημιώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου