Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Έμμεση στήριξη στην Κύπρο Αναλογική μοιρασιά του φυσικού αερίου ζητά η Ουάσινγκτον

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=145602

Υπέρ της αναλογικής διανομής των πλουτοπαραγωγικών  πηγών της Κύπρου στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους τάσσεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών  της Αμερικής.


Ερωτηθείς από  το protothema.gr, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δήλωσε ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου επί τη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά (στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ο όρος equitably, που μπορεί να αποδοθεί και με τον όρο ισοδυνάμως ή δίκαια) ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Πρόκειται για την τελική θέση της Ουάσινγκτον στο  θέμα που έχει προκύψει από τις  συνεχιζόμενες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, μια διαδικασία μέσω της οποίας η Λευκωσία προσπαθεί να διαπιστώσει την ποσότητα και την ποιότητα πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο λεγόμενο οικόπεδο 12.

Η αρχική τοποθέτηση της Ουάσινγκτον, την οποία οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και  των διπλωματικών αποστολών των  ΗΠΑ στην Αθήνα, την Άγκυρα και  τη Λευκωσία ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες  στηρίζουν τη  διασφάλιση των  ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Η θέση αυτή θεωρήθηκε ενισχυτική για την έναρξη ερευνών.

Την προηγούμενη  Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς (equally) ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η θέση αυτή θεωρήθηκε ατυχής, αφού εξίσωνε την ελληνοκυπριακή με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εμμέσως προέβλεπε ότι πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα πρέπει να μοιραστούν 50-50 ανάμεσα στη νόμιμη κυβέρνηση και το καθεστώς των κατεχομένων.

Με τη σημερινή δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, που αποτελεί και την επίσημη τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν αναλογικά και δίκαια ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Οι Αμερικανοί αποφαίνονται δηλαδή ότι η κάθε κοινότητα  στην Κύπρο θα έχει πρόσβαση στον πλούτο -που αναμένεται να δημιουργηθεί όταν ξεκινήσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ- αναλόγως προς τη δύναμή της.

Αναλύοντας τη θέση των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη δήλωση εκπροσώπου της  αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο protothema.gr, προκύπτει ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται ευθέως υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στη θέση που εκφράζεται από τον Αμερικανό διπλωμάτη υπάρχει η ευδιάκριτη επισήμανση ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση (ή συμβιβασμός) του Κυπριακού χωρίς να μοιραστούν αναλογικά και τα αγαθά που συνδέονται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας», τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας και εξήγησε ότι «στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε συμφωνήσει ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες».

«Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη», καταλήγει ο πρόεδρος της Κύπρου.

Η αμερικανική  εταιρεία NOBLE ENERGY International, με την οποία  η Λευκωσία έχει συνάψει συμφωνία, αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.

Σκοπός της  γεώτρησης είναι η διακρίβωση της ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων, πιθανότητα που ενισχύεται από τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών. Με την ερευνητική γεώτρηση θα διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πιθανών κοιτασμάτων, που είναι τον τρόπο βήμα ώστε στη συνέχεια να καθοριστεί η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου