Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τζιαμπάο: Κόψτε τα ελλείματα- Μη στηρίζεστε στην Κίνα

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=29608&categories_id=69
Έκκληση στις ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους, αντί...  
Τζιαμπάο: Κόψτε τα ελλείματα- Μη στηρίζεστε στην Κίνα
να στηρίζονται στην οικονομική βοήθεια της Κίνας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Dalian.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Τζιαμπάο τόνισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην επεκταθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

O Κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει τον Ιούνιο, ότι η Κίνα θα βοηθήσει την Ευρώπη με επενδύσεις και παράλληλα ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

«Μία πτώχευση στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφικό σενάριο», είπε από την πλευρά του ο Rhee Yong Chang, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

«Είναι ευθύνη των διαμορφωτών πολιτικής στην Ευρώπη και σε προηγμένες οικονομίες να μην αφήσουν να συμβεί αυτό, γιατί αν συμβεί, θα υπήρχε τεράστια αναταραχή στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά», τονίζει ο Chang.

Την ίδια ώρα, ο πρώην σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα της Κίνας Γου Γιονγκντινγκ, αναφερόμενος στην στήριξη προς την Ιταλία, επέστησε προσοχή στην αγορά ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, επειδή υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Κίνα πρέπει να περιμένει έως ότου ξεκαθαρίσει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης. Η χώρα δεν είναι ο δανειστής της τελευταίας ευκαιρίας για τις "προβληματικές χώρες"» σημείωσε.

Λαγκάρντ: Έκκληση σε αναδυόμενες οικονομίες για αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων

Στον αντίποδα, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, καλεί τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες να αγοράσουν ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν δυσκολίες στο δανεισμό τους από τις αγορές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τις λεγόμενες χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα, να μην επενδύσουν μόνο σε ομόλογα χωρών με ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, όπως η Γερμανία.

Εκπρόσωποι των χωρών BRIC θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή από τη Βραζιλία δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα των τεσσάρων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, ώστε να χαλαρώσει η κρίση χρέους της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου