Η τουρκική κυβέρνηση έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά για την Άγκυρα είναι να διακόψουν οι σουηδικές αρχές τους δεσμούς με το YPG στη Συρία και να εκδώσουν 30 άτομα που οι Τούρκοι θεωρούν ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. [EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE]
Η Σουηδία δεν θα πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας η οποία εμποδίζει σήμερα την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο TT ο Χριστιανοδημοκράτης και Φιλελεύθερος Allan Widman.
Από τότε που η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι θα σταθούν εμπόδιο, δεδομένης της υποστήριξης που παρείχαν οι χώρες στην κουρδική ομάδα YPG στον αγώνα τους κατά του ISIS. Την οργάνωση που η Τουρκία θεωρεί ισοδύναμη με την κουρδική ανταρτική οργάνωση PKK, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ – και συνεπώς και τη Σουηδία.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά για την Άγκυρα είναι να διακόψουν οι σουηδικές αρχές τους δεσμούς με το YPG στη Συρία και να εκδώσουν 30 άτομα που οι Τούρκοι θεωρούν ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η σουηδική κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών δεν έδειξε μέχρι στιγμής καμία διάθεση να υποχωρήσει στις τουρκικές απαιτήσεις, θέση την οποία συμμερίζεται ο Allan Widman, εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής του κόμματος των Φιλελευθέρων.
«Ούτε όσον αφορά την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού ούτε την άποψη για το YPG», δήλωσε στο ΤΤ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ φαίνεται να εμπλέκονται στο υψηλότερο επίπεδο για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι θα επιλυθεί εντός εβδομάδων.»
Πρόσθεσε ότι η Σουηδία έχει την ίδια θέση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στα θέματα του εμπάργκο όπλων και των κουρδικών YPG, που η Τουρκία χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.
«Δεν βλέπω ότι η Σουηδία θα πρέπει να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα δύο ζητήματα», δήλωσε ο Widman.
Ο Mikael Oscarsson, εκπρόσωπος για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών (KD), βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει την προσοχή, αλλά πρωτίστως η Αμερική είναι αυτή που πιθανότατα θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και μπορεί να τις διευθετήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη να γίνουν παραχωρήσεις και ότι
Η Σουηδία πίεσε για το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019, σε σχέση με την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, στην οποία η επιτροπή ΕΕ του Riksdag έφερε ομόφωνα την πλήρη υποστήριξή της.
Από Charles Szumski | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου