Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Έτοιμος να κατέβει για Πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει ο Μπαμπατζάν – πρώην εταίρος του Ερντογάν

 

File photo: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατσάν, κατά την τελετή επίσημης ίδρυσης του κόμματος του, 11 Μαρτίου 2020. EPA/STR

Ο Τούρκος πολιτικός Αλί Μπαμπατζάν, ο ηγέτης του μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης “Kόμμα Δημοκρατίας και Προόδου”, (DEVA), δήλωσε ότι είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, εάν τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν εναλλακτικό υποψήφιο.

Τα έξι κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του DEVA, δεν έχουν συζητήσει κανένα όνομα υποψηφίου, παρά μόνο τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, είπε ο Μπαμπατζάν σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι Habertürk την Πέμπτη.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχουν οικοδομήσει μια συμμαχία με βάση ένα κοινό σύνολο αρχών που επικεντρώνονται στην κατάργηση ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στην Τουρκία που παρείχε τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2018.

Ο κοινός υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ένας από τους έξι προέδρους των κομμάτων, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιος άλλος, είπε ο Μπαμπατζάν. Ο Μπαμπατζάν είναι πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

«Η προτεραιότητα είναι να είμαστε αγκαλιά, όχι πόλωση», είπε.

«Στο τραπέζι των έξι κομμάτων, δεν ήρθε ποτέ στο προσκήνιο κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Αντίθετα, υπήρξε πρόταση να μην μιλήσουμε ακόμη για ονόματα», είπε ο Μπαμπατζάν.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να εξετάσουν τους υποψηφίους καθώς πλησίαζε η ημερομηνία των εκλογών, είπε.

Ο Ερντογάν και το κυβερνόν του “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP) πρέπει να προκηρύξουν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ο Ερντογάν υφίσταται μείωση της δημόσιας υποστήριξης λόγω της οικονομικής αστάθειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εάν επιλεγεί από τους συμμάχους του. Ο Kılıçdaroğlu είπε ότι ένας υποψήφιος για την προεδρία θα πρέπει να έχει κρατική εμπειρία κάτι που δείχνει να αποκλείει τις υποψηφιότητες των δημάρχων CHP της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οποιοσδήποτε από τους δήμαρχους θα είχε τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Ερντογάν μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών για τη θέση.

Με πληροφορίες από Ahval

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου