Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Τετάρτη κληρώνει για τον Ντράγκι, alert Fitch για πολιτικό ρίσκο

 

Η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από την πολιτική έκβαση της υπόθεσης, λέει ο διεθνής οίκος. Αστάθεια, διχασμός στα Πέντε Αστέρια. Πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να παραμείνει στη θέση του. Πίεση στην ΕΚΤ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναμένεται να πάρει τον λόγο το πρωί της Τετάρτης στην ιταλική γερουσία και να κάνει γνωστό, κατά την παρέμβασή του, αν εννοεί να οριστικοποιήσει την παραίτησή του ή να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία.

Μετά την ομιλία του Ντράγκι, θα υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, με κύριο αίτημα να παραμείνει στη θέση του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σκιά των διλημμάτων της ΕΚΤ για τον μηχανισμό παρέμβασης στα spread των κρατικών ομολόγων ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης για τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της ιταλικής εμπορικής ένωσης Confcommercio Κάρλο Σανγκάλι με δήλωσή του υπογράμμισε ότι «την ώρα που αυξάνεται ο πληθωρισμός και μειώνεται η αγοραστική αξία των πολιτών, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη θέση της, για να μπορέσουν να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης».

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7 ότι «πάνω από 1.600 δήμαρχοι μικρών και μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν υπογράψει την έκκληση με την οποία ζητείται από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του για το καλό της χώρας». Μέχρι αύριο, οι υπογραφές είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις 2.000.

Παράλληλα, δεκάδες οργανώσεις του χώρου του εθελοντισμού, με άμεση σχέση με την Καθολική Εκκλησία, τονίζουν ότι ο «σούπερ Μάριο» πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα και ζητούν να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης, υπέρ του συμφέροντος των πολιτών.

Ο διευθυντής του καθολικού περιοδικού Civiltà Cattolica Αντόνιο Σπαντάρο υπογραμμίζει ότι «ορθώς έπραξε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι, διότι υπάρχουν ακόμη ουσιαστικά περιθώρια για να συνεχίσει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία την πορεία της δεδομένων και των ευρύτερων διεθνών εξελίξεων».

Διχασμός στα Πέντε Αστέρια

Ενώ συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, και μόλις ένα 24ωρο από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη στην Ιταλική Γερουσία, φαίνεται να υπάρχει ένα άνοιγμα ως προς το σενάριο της μη παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού.

Από χθες το πρωί άρχισε να αλλάζει το κλίμα γύρω από το πολιτικό θρίλερ που διεξάγεται στην Ιταλία αυτές τις μέρες. Ενώ ο Μάριο Ντράγκι μετέβαινε αυθημερόν στην Αλγερία για να εντείνει τις διμερείς σχέσεις και ενόψει της ενεργειακής κρίσης -η οποία φέρνει τώρα την Αλγερία ως τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας-, εντείνονται οι πολύπλευρες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για την παραμονή του Ντράγκι στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηθικού αυτουργού της πτώσης του Τζουζέπε Κόντε αλλά και της ανόδου του Μάριο Ντράγκι στην εξουσία πριν από 17 μήνες, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, δήλωσε «ύλογα αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί να υπαναχωρήσει», εφόσον «ούτε στη Ρώμη ούτε στις Βρυξέλλες είναι χρήσιμη μια αδύναμη Ιταλία».

Κι ενώ τα βέλη είναι στραμμένα κατά του Κινήματος για μια κρίση την οποία πολλοί ορίζουν ως «αχρείαστη και απαράδεκτη», η διάσπαση του Κινήματος 5 Αστέρων δείχνει όλο και πιο κοντά, με το έμπρακτο ενδεχόμενο το Κίνημα να διασπαστεί σε υπέρ και κατά του Ντράγκι αύριο στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ρέντσι: Ο Ντράγκι είναι σημαντικός πολιτικός, ο Κόντε είναι ασκούμενος

Παράλληλα αναφέρουμε πως σήμερα το πρωί τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι για περίπου μια ώρα, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός αργά το πρωί μετέβη στο Ιταλικό Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, γεγονότα που δείχνουν πως οι πολιτικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου