Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Οι Ρώσοι "αλυσοδένουν" αντιαεροπορικά Tor στα πλοία τους υπό τον φόβο ουκρανικών πυραύλων

 

Του David Axe

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει "αλυσοδέσει" αντιαεροπορικά συστήματα Tor σε τουλάχιστον μία από τις κορβέτες του, ελπίζοντας πως θα προστατεύσει το πολεμικό πλοίο από τους ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Αν και το μοντέλο M2KM κάνει για πλοία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα Tor θα βοηθήσει σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Ήδη οι Ουκρανοί έχουν εξουδετερώσει αρκετά Tor – σε μία περίπτωση το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα βρισκόταν στο κατάστρωμα πλοίου. 

Την περασμένη Τετάρτη κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έδειχναν ένα περιπολικό σκάφος Project 22160 μήκους 94 μέτρων –ένα από τα συνολικά τέσσερα που υπηρετούν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας– να πλέει κοντά στη Σεβαστούπολη με ένα Tor-M2KM "αλυσοδεμένο" στο ελικοδρόμιό του.

Το Tor είναι ένα αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα με δική του γεννήτρια, ραντάρ και πυραύλους. Με βάρος μόλις 15 τόνων, είναι η κατάλληλη προσθήκη σε πλοία που δεν διαθέτουν επαρκή αεράμυνα. Ήταν το 2017 όταν ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δοκίμασε για πρώτη φορά να προσθέσει ένα Tor-M2KM σε μία από τις φρεγάτες του. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν αυτοσχεδιάζουν στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα σχέδιο ετών – χωρίς να σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματικό. 

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας βάφει και καλύπτει τους αριθμούς νηολογίου στο κύτος των πλοίων του προκειμένου να δυσκολεύει την ταυτοποίησή τους, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι εάν το οπλισμένο με πυροβόλο Project 22160 στη φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα είναι το ίδιο που απεικονιζόταν σε άλλες φωτογραφίες στις αρχές Ιουνίου να έχει φορτώσει ένα Tor. 

Όπως και να έχει, είναι προφανές γιατί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα συνδύαζε περιπολικά σκάφη με Tor. Αφού έχασε το καταδρομικό Moskva –μετά από "χτύπημα" δύο ουκρανικών πυραύλων Neptune τον περασμένο Απρίλιο–, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει μόνο δύο πλοία αεράμυνας. Πρόκειται για φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich, με εκάστη να φέρει 24 πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό –για να γλιτώσει τις φρεγάτες του από τη μοίρα που είχε το Moskva– κρατά τα πλοία του σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τις ουκρανικές ακτές. Η θέση αυτή αποτρέπει μια εν δυνάμει ουκρανική επίθεση με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune και Harpoon, μα συγχρόνως οι ρωσικοί Buk με εμβέλεια 30 μίλια δεν μπορούν να προστατεύσουν τα μικρότερα και πιο ελαφρώς οπλισμένα πλοία του ρωσικού ΠΝ, τα οποία κινούνται πιο κοντά στην ακτογραμμή.

Τα περιπολικά σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τα πλοία υποστήριξης, τα αποβατικά και οι κορβέτες πλέουν απροστάτευτα στα ύδατα της δυτικής Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Ρώσοι πασχίζουν να διατηρήσουν αποκλεισμένα τα λιμάνια της Ουκρανίας, εμποδίζοντας τη φόρτωση και την εξαγωγή σιτηρών. Ενώ το λιμάνι της Οδησσού –το μεγαλύτερο της Ουκρανίας– παραμένει κλειστό, φορτηγά πλοία έχουν αρχίσει να μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια στον ποταμό Δούναβη στην ενδοχώρα. 

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει πλέον στόλο επιφανείας, αλλά οι πύραυλοι και τα drones του έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σε θαλάσσιες επιχειρήσεις. Άλλωστε, με την υποστήριξη του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας, το ουκρανικό ΠΝ κατάφερε στα τέλη του Ιουνίου να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν απομείνει στο Φιδονήσι, 80 μίλια νότια της Οδησσού και 20 μίλια ανατολικά του Δέλτα του Δούναβη.

Η απελευθέρωση του Φιδονησιού άνοιξε τον δρόμο για τα λιμάνια στην ουκρανική ενδοχώρα. Η μάχη για την ξερή αυτή νησίδα αποκάλυψε την αντιπυραυλική αποτελεσματικότητα –ή αναποτελεσματικότητα– του Tor.

Η ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι ήταν εξοπλισμένη με –τουλάχιστον– δύο Tor. Ένα ουκρανικό drone κατέστρεψε το πρώτο. Το δεύτερο το παράτησαν εκεί οι Ρώσοι, όταν εγκατέλειψαν το νησί. 

Το ρωσικό ρυμουλκό "Vasily Bekh", που εκτελούσε το επικίνδυνο δρομολόγιο ανεφοδιασμού Κριμαία-Φιδονήσι, έφερε ένα Tor στο κατάστρωμα όταν το βύθισαν οι Ουκρανοί στις 17 Ιουνίου. 

Πιθανόν το "Vasily Bekh" απλώς να μετέφερε το Tor στο νησί για να ενισχύσει τη φρουρά. Επίσης πιθανό είναι το πλήρωμα του ρυμουλκού να χρησιμοποιούσε το Tor όπως και οι ναύτες του Project 22160: ως άμυνα κατά πυραυλικής επίθεσης. 

Η αλήθεια είναι πως τα Tor –είτε στη θάλασσα είτε στο Φιδονήσι– δεν απέτρεψαν τους Ουκρανούς από το να κρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας που δημιούργησαν στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας. Εάν ένας Neptune ή ένας Harpoon "δει" κάποιο Project 22160 φορτωμένο με το αντιαεροπορικό Tor, τότε το ρωσικό πλήρωμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλο κίνδυνο.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου