Με τους χάρτες ανά χείρας επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χθες Δευτέρα είχε, στην Ουάσιγκτον συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Όστιν.
Ακολουθώντας τη γραμμή που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, και καθώς η συζήτηση για το τουρκικό αίτημα για τα F-16 έχει επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα της Άγκυρας, με τις αντιδράσεις στις ΗΠΑ να έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται δυναμικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά τον Όστιν για την τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας στο τραπέζι για μία ακόμα φορά και τους σχετικούς χάρτες.
Με 16 χάρτες του ΥΠΕΞ και έναν του Μπαχτσελί
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τους 16 χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών, που έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 9 Ιουνίου και έχουν σταλεί και στις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό, προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά εταίρους και συμμάχους, ενώ έδειξε και τον χάρτη των Γκρίζων Λύκων, τον γνωστό και ως «χάρτη Μπαχτσελί», που εμφανίζεται τα μισά νησιά του Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη ως τουρκική επικράτεια.
Στην ατζέντα του Νίκου Παναγιωτόπουλου και τα στοιχεία των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που η Αθήνα θεωρεί ότι ενισχύονται όταν παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τους χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, δίνοντας την σαφή εικόνα των εξελίξεων.
Στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο 2021. Ενώ σημείωσε ότι οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην Συμφωνία -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος.
Όπως είπε «πό αυτές τις περιοχές, η Σούδα είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αλεξανδρούπολη, με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».
Καταγγελία του τουρκικού αναθεωρητισμού
Αναφερόμενος στον αναθεωρητισμό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα Ελλάδας – ΗΠΑ, όσο και του ΝΑΤΟ. Τόνισε δε ότι πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο, η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία – προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού».
Ο Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η Άγκυρα να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης
Διεμήνυσε δε ότι η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της.
Τα F-35
Όσον αφορά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας, και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.
Ευχαριστίες Όστιν στην Ελλάδα
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε από την πλευρά του τόνισε τη βοήθεια που «προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας την Ουκρανία η οποία αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της ειρηνικής γείτονος χώρας της».
Έκανε αναφορά στην ιστορική όπως τη χαρακτήρισε ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ». Όπως είπε «η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή».
Η Σούδα ακρογωνιαίος λίθος στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στην άμυνα
Ο Όστιν χαρακτήρισε ακόμα τη Σούδα ως «τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνα», ενώ τόνισε την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η ελληνική κυβέρνησή στις αμερικανικές δυνάμεις στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης «η οποία μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Οι συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε επίσης συνάντηση με τον Ανώτερο Σύμβουλο Πολιτικής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Ντέρεκ Σόλετ (Dereck Chollet), στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπρόσθετα συναντήθηκε με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης “Heritage Foundation”, τον επικεφαλής του Προγράμματος (Joint Program Office) του μαχητικού αεροσκάφους F-35, Αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ (Lt Gen Michael Schmidt), τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους κ.κ Άντυ Μανάτος ιδρυτή και Πρόεδρο του ιδρύματος ¨Oxi Day¨ και Μάικ Μανάτος Εκτελεστικού Διευθυντή αυτού.
ΠΗΓΗ tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου