Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ως αποτέλεσμα της πρώτης ηλεκτρονικής απογραφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το 2021.
Σε 10.432.481 ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021», της πρώτης ψηφιακής απογραφής που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η τάση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ο οποίος δείχνει επίσης τάσης υποχώρησης την τελευταία διετία, κυρίως λόγω του covid-19. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στην ΕΕ όσο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα παρατηρείται
εμπεδωμένη τάση γήρανσης του πληθυσμού. Η δυναμική αυτή αποτελεί πρώιμη ένδειξη προβλημάτων για τις οικονομίες, οι οποίες θα χρειαστούν αναπλήρωση. Στην Ελλάδα, διαχρονικά, το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο καθώς η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για δημογραφικό.Auditor’s note: Η νάρκη που όλοι γνωρίζουν
Εσχάτως, έχουν προαναγγελθεί δράσεις αντιστροφής του φαινομένου αυτού, αλλά συνολικά στερούνται της δυναμικότητας που απαιτείται και κατ επέκταση της αποτελεσματικότητας.Το Crisis Monitor έχει -σε ανύποπτο χρόνο- επισημάνει τα προβλήματα του δημογραφικού, σκιαγραφώντας παράλληλα λύσεις από το playbook των κεντροευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εμπεδωμένη τάση μείωσης του πληθυσμού εντείνει τους οικονομικούς, γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Από πολιτική και κοινωνική σκοπιά, μια γηράσκουσα κοινωνία είναι πιθανότερο να τείνει προς συντηρητικές πολιτικές και να υιοθετεί αντιδραστικές τάσεις, δημιουργώντας φαύλο κύκλο που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μέσω της απομάκρυνσης των νεότερων, καθώς δημιουργείται το φαινόμενο του brain drain. Μακροσκοπικά, έτσι δημιουργείται κίνδυνος βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και σταθερότητας της οικονομίας, γεγονός που μειώνει την επενδυτική ελκυστικότητα.
Υπάρχουν, βέβαια, και πιο ρηξικέλευθες λύσεις, οι οποίες όσες φορές έχουν και μόνο υπονοηθεί στον δημόσιο διάλογο, έχουν αποτελέσει εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, φτάνοντας αρκετές φορές στα όρια κοινωνικών εντάσεων. Ιδιαίτερα μέσα από τα social media δημιουργείται εύκολα κλίμα φοβικότητας και υιοθετείται ρητορική μίσους, ακυρώνοντας απριόρι την προσπάθεια εμπέδωσης τους.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ
Σημειώνεται πως η Απογραφή του 2011 είχε καταγράψει πληθυσμό 10.815.197 άτομα στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3,5%, δηλαδή κατά 383.805 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες ανέρχονται σε 5.357.232 και αποτελούν το 51,3% του πληθυσμού, ενώ οι άνδρες είναι 5.075.249.
Ο πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469, που σηματοδοτεί μια μείωση κατά 35.965 κατοίκους σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 1.792.069 κατοίκους, με τη μείωση να υπολογίζεται στους 90.039 κατοίκους σε σχέση με το 2011.
Να σημειωθεί ότι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 12 καταγράφηκε πτώση στον πληθυσμό, ενώ σε μια, στο Νότιο Αιγαίο, αύξηση. Συγκεκριμένα, στο Νότιο Αιγαίο από 309.000 κατοίκους πλέον καταγράφηκαν 324.000 κάτοικοι.
ΠΗΓΗ crisismonitor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου