Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: «Χαστούκια» από παντού σε Ερντογάν για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ουάσιγκτον και Βερολίνο, ύστερα και από την επίσημη αυστηρή απάντηση της Ε.Ε., απορρίπτουν το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη πρόσφατα στην Τρίπολη της Λιβύης και με τις σχετικές ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν τις θέσεις της Αθήνας. Ειδικότερα, το Βερολίνο, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, επισημαίνει ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν δεσμεύει την Αθήνα. 


Στη σχετική αναφορά επισημαίνεται ότι αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν

να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε ο Μπούργκερ αναφερόμενος στο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες και τόνισε ότι «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Ο υπεύθυνος για την ενημέρωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιφυλάχθηκε να επανέλθει σύντομα στο θέμα με ενδελεχή αξιολόγηση επικεντρώνοντας στην περαιτέρω ανάλυση του σχετικού κειμένου λέγοντας ότι: «Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν δύο μέρη να συνεννοηθούν ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε κάποιον τρίτο. Εάν σε αυτή την περίπτωση δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση. Αυτό είναι μια αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να συνάψουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

Την κάθετη διαφωνία ως και αποδοκιμασία της για την τουρκολιβυκή συμφωνία σχετικά με τις έρευνες νοτίως της Κρήτης εξέφρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν, τονίζοντας, ως και υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης της Λιβύης βάσει του οδικού χάρτη για τη χώρα (όπως είναι γνωστό, δεν διεξήχθησαν οι εκλογές και επικρατεί χαοτική κατάσταση στη Λιβύη λόγω του δεκαετούς εμφύλιου πολέμου, με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα να εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση στην Τρίπολη).

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σαφήνεια τόνισε ότι όλα τα μέρη στην περιοχή πρέπει να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά γνωρίζει για την υπογραφή ενός διμερούς κειμένου, ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, αλλά δεν έχει δει το συγκεκριμένο τελικό κείμενο.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη βορειοαφρικανική χώρα και των συνεχιζόμενων εσωτερικών εντάσεων, οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι για το νέο διμερές μνημόνιο έχουν εκφραστεί υπολογίσιμες διαφωνίες ως και απορρίψεις από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Λιβύης, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η μυστικότητα που διατηρήσαν οι δύο πλευρές στην προετοιμασία των κειμένων. Τέλος, η αμερικανική ανακοίνωση τονίζει: «Θα παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις διαφόρων κρατών, πέραν των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, και ειδικότερα αυτών που συμμετείχαν στις Συνόδους του Βερολίνου για το Λιβυκό, αλλά και εκείνες του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ενωσης, της Ιταλίας, της Τυνησίας και της Αλγερίας.

Την Κυριακή ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα έχει επί του θέματος συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι.


Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Το Ναυτικό και η Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες»

Συνέχισε και χθες τις παραληρηματικές απειλές ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «H Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Εχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ιμια είναι ένα ορόσημο».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας επέμεινε στην προκλητική ρητορική, λέγοντας ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει η “Μεγάλη Ιδέα” που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Ορισμένες χώρες στο παρελθόν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την Ιστορία, θυμηθείτε. Αποκλείεται να κάνουμε πίσω ή να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου