Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα για την κοινή φωτογραφίση των ηγετών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- βρίσκονται σε απόσταση καθώς ο Ερντογάν είναι στην πρώτη σειρά από την δεξιά πλευρά όπως κοιτάμε τη φωτογραφία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αρκετά μακριά του, στη δεύτερη σειρά στην αριστερή πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις θέσεις μακριά από τον Ερντογάν βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Νίκο Αναστασιάδη να είναι δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο.
Δείτε τις εικόνες:
Οι ηγέτες συμμετέχουν στην σύνοδο και κάθονται σε διαφορετικά τραπέζια. Εδώ φαίνεται ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Ορμπαν και άλλους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο ομόλογός του, του Αζερμπαϊτζάν.
Η φωτογραφία της ημέρας στην #πραγα pic.twitter.com/J3DYDcORFD
— Πέτρος Ούτσης (@petrosoutsis) October 6, 2022
Καρφιά Μητσοτάκη για Τουρκία και μεταναστευτικό, μετά τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Ανθρωπισμός στην πράξη, όχι στα λόγια…
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Πρωθυπουργός άφησε έμμεσες αλλά ξεκάθαρες αιχμές προς την Τουρκία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, λίγες ώρες μετά τα τραγικά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο, αλλά και τις προκλητικές αναφορές των Τούρκων πολιτικών και του ίδιου του Ερντογάν, απέναντι στην Ελλάδα για το θέμα.
"Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον, μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί πάντως ότι παρά τα καρφιά, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν εξαιρετικά διπλωματική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ναυάγια
Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στους μετανάστες που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου.
"Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα" κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από θέση αρχής να δεχθεί καμία παραβίαση συνόρων με τη βία εξέπεμψε στον διάλογο, που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό ομόλογο του, Denys Shmyhal, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες:
Denys Shmyhal: Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, συνάδελφοι. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που έχουμε αυτή τη συνάντηση και συζήτηση μαζί σας. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξή σας, τη στήριξη της χώρας και του λαού σας. Η στήριξη που λαμβάνουμε είναι κάθε μορφής: σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, στο μέτωπο των κυρώσεων, στήριξη σε επίπεδο κοινωνικό και ανθρωπιστικό.
Το εκτιμούμε πραγματικά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη χώρα σας, την κυβέρνηση και το επιτελείο σας. Ευελπιστούμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Γνωρίζουμε πως πλέον έχουν υιοθετηθεί οκτώ πακέτα κυρώσεων. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κυρώσεις θα αποφέρουν όλο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί από αυτό εξαρτάται το μέγεθος του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, σε βάρος της χώρας μου.
Πιστεύω πως μόνο ενωμένοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση. Σας ευχαριστώ και πάλι, ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας. Σας ευχαριστούμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Θα ήθελα να απευθύνω και πάλι χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Zelenskyy. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε πολλές φορές και η ηγεσία του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και προσφέροντας στη χώρα σας ενεργή υποστήριξη.
Και καταστήσαμε πολύ σαφές ότι, ως θέμα αρχής, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση συνόρων με τη βία. Αυτό αντιβαίνει σε όλα όσα γνωρίζαμε και όλα όσα πιστεύαμε ότι είχαμε συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σας στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε διμερές επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου