Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πολεμική Αεροπορία: Διαγωνισμοί για την εν συνεχεία υποστήριξη αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ

 Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την «εν Συνεχεία Υποστήριξη του Συστήματος Αποστολής (Mission System – MS) στα αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ (αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) και Συναφούς Εξοπλισμού», λέγοντας αρχικά ότι στις 18 Αυγούστου 2021 ματαιώθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, λόγω μη συμμετοχής υποψήφιων οικονομικών φορέων.

Ακολούθως, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προχώρησε σε τροποποίηση της Προδιαγραφής Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΕΔ) για το εν λόγω πρόγραμμα και εισήγηση αλλαγής της διαγωνιστικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση, με τον Original Equipment Manufacturer (ΟΕΜ), χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού σύμφωνα με την παράγραφο ε του άρθρου 42 του ισχύοντος ν.3978/2011.
Η νέα διαδικασία

Εν συνεχεία και κατόπιν θετικής γνωμάτευσης του Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων διατυπώθηκε η σχετική εισήγηση ενεργοποίησης του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος. Στην παρούσα χρονική στιγμή, το ΓΕΑ έχει υποβάλει στη ΓΔΑΕΕ τους προτεινόμενους Γενικούς & Ειδικούς Όρους του Προγράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη Συστήματος Αποστολής (Mission System M-S) Α/Φ ΑΣΕΠΕ και Συναφούς Εξοπλισμού», οι οποίοι τυγχάνουν επιτελικής επεξεργασίας από τη ΓΔΑΕΕ.

Η ΠΕΔ του συγκεκριμένου Προγράμματος (ΠΕΔ-Β-10089) εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου και το τελικό κείμενο της ΠΕΔ προέκυψε κατόπιν διεξαγωγής του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία τεχνικού διαλόγου. Η τροποποιημένη ΠΕΔ απεστάλη από το ΓΕΑ στη ΓΔΑΕΕ στις 30 Μαΐου 2022.

Συναφώς, έχουν εκδοθεί εντολές διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης για το αεροσκάφος ΕΜΒ-145Η ΑΕW&C και τους αεροκινητήρες του, με ΑΔΑ 6Μ336-989 και ΑΔΑ 619Η6-ΖΧΕ, αντίστοιχα. Οι ανωτέρω διαγωνισμοί στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο παραλαβής και αποσφράγισης των φακέλων των Τεχνικών Προσφορών.

Η τρέχουσα κατάσταση

Σε κάθε περίπτωση έως την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων υποστήριξης του Συστήματος Αποστολής (Mission System/MS), του συναφούς εξοπλισμού, των αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ και των αεροκινητήρων τους, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) καλύπτει τις αντίστοιχες απαιτήσεις υποστήριξης κατά περίπτωση, μέσω σύναψης επί μέρους συμβάσεων προμήθειας και επισκευής υλικών, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου συμβάλλει στην ενίσχυση των λειτουργιών αεράμυνας του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και επιπρόσθετα στην υποστήριξη των Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων. Η ΠΑ και το ΣΑΕ διαθέτει την ανθεκτικότητα, τις εναλλακτικές λύσεις και τον τρόπο διαχείρισης των διατιθέμενων μέσων που απαιτούνται για την εκτέλεση της αποστολής της, μέχρι την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου