Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» εξέπεμψε ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του πριν από λίγη ώρα, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.
Ολόκληρη η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού:
«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.
Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».
Σύντομο τετ-α-τετ Αναστασιάδη- Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Τετ-α-τετ είχε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. #EUCO pic.twitter.com/KgMMcPiDwW
— maria psara (@mapsara) October 6, 2022
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Shmyhal, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε εκ νέου ότι η Ελλάδα καταδικάζει κατηγορηματικά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να σταθεί, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ενημέρωσε, επίσης, τον Ουκρανό ομόλογό του για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον κ. Shmyhal την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.
Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών
Denys Shmyhal: Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, συνάδελφοι. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που έχουμε αυτή τη συνάντηση και συζήτηση μαζί σας. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξή σας, τη στήριξη της χώρας και του λαού σας. Η στήριξη που λαμβάνουμε είναι κάθε μορφής: σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, στο μέτωπο των κυρώσεων, στήριξη σε επίπεδο κοινωνικό και ανθρωπιστικό.
Το εκτιμούμε πραγματικά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη χώρα σας, την κυβέρνηση και το επιτελείο σας. Ευελπιστούμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Γνωρίζουμε πως πλέον έχουν υιοθετηθεί οκτώ πακέτα κυρώσεων. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κυρώσεις θα αποφέρουν όλο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί από αυτό εξαρτάται το μέγεθος του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, σε βάρος της χώρας μου.
Πιστεύω πως μόνο ενωμένοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση. Σας ευχαριστώ και πάλι, ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας. Σας ευχαριστούμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης:Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Θα ήθελα να απευθύνω και πάλι χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Zelenskyy. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε πολλές φορές και η ηγεσία του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και προσφέροντας στη χώρα σας ενεργή υποστήριξη.
Και καταστήσαμε πολύ σαφές ότι, ως θέμα αρχής, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση συνόρων με τη βία. Αυτό αντιβαίνει σε όλα όσα γνωρίζαμε και όλα όσα πιστεύαμε ότι είχαμε συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σας στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε διμερές επίπεδο.
Από euronews with ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου