Hπρόοδος του ελληνοαιγυπτιακού εγχειρήματος GREGY Interconnector και η σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Το ελληνοαιγυπτιακό αυτό εγχείρημα θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία και την ανάγκη άμεσης στήριξης των πληγέντων.
Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς, στοχεύει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω τη Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Η πράσινη ενέργεια, η οποία θα διέρχεται μέσω του GRECY θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ποσότητες φυσικού αερίου που καταναλώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, ίσες με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, η πράσινη αυτή ενέργεια θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Το έργο θα συμβάλει καθοριστικά και στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης και θα υλοποιήσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία πράσινων «διαδρόμων» που θα ενώνουν την Ευρώπη με την Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα το «GREGY» θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε νευραλγικό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου