Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Θα φανεί στο χειροκρότημα…

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Ξέρει κανείς αν είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και ο Αλέξης Μινωτής; Αν είναι ΠΕ ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και η Μέριλ Στριπ; Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου; Είναι πρόβλημα για τον Γιώργο Νταλάρα ότι φοιτούσε στις Σχολές Πυθαγόρα, οι οποίες ήταν ένα νυχτερινό γυμνάσιο τη δεκαετία του ’60;

ΟΙ ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι μουσικοί, οι χορευτές αποτελούν έναν ιδιαίτερο επαγγελματικό κλάδο. Δημιουργούν πολιτισμό. Προσφέρουν πολιτισμό στον τόπο και στους πολίτες. Ναι, «ηθοποιός σημαίνει φως». Και όχι μόνο. «Καλλιτέχνης σημαίνει φως», αξίζει να γενικεύσουμε τη ρήση.

ΠΟΙΟΝ ρόλο παίζουν τα πτυχία στην πορεία ενός καλλιτέχνη; Προφανώς και είναι σημαντικό να έχει σπουδάσει κάποιος σε μια καλή σχολή, ιδιωτική ή δημόσια, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αλλά υπάρχουν ακόμα και αυτοδίδακτοι που μπορεί να μην τελείωσαν κάποια θεατρική σχολή ή ωδείο, αλλά έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στον πολιτισμό.

ΓΙΑΤΙ τώρα έχουν ξεσηκωθεί; Προς τι οι απεργίες και οι καταλήψεις; Θέλουν, λένε, να μετρούν τα πτυχία τους από τις καλλιτεχνικές σχολές ως πανεπιστημιακά.

ΕΔΩ προκύπτουν κάποια σημαντικά ζητήματα. Κατ’ αρχάς το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις αφορά στο προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αν κάποιοι καλλιτέχνες ονειρεύονται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, τότε ας τους δώσει η κυβέρνηση και… μεταπτυχιακό τίτλο, χαλάλι τους, αλλά προφανώς και δεν ανήκουν στο χώρο του πολιτισμού. Γιατί, όπως είπαμε, «ηθοποιός σημαίνει φως» και όχι… διορισμός.

ΠΑΜΕ, όμως, τώρα να δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα. Οταν κάποιος ηθοποιός πάει να διαπραγματευτεί μια δουλειά στο θέατρο ή στην τηλεόραση, τον ρωτούν αν έχει πτυχίο; Και αν αυτό αναγνωρίζεται στο προσοντολόγιο του Δημοσίου ως πανεπιστημιακό; Πλάκα κάνουμε;

ΤΟ λέει και το εμβληματικό τραγούδι της Λίνας Νικολακοπούλου, «θα φανεί στο χειροκρότημα». Αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο για την πορεία οποιουδήποτε καλλιτέχνη. Καλά τα πτυχία, πανεπιστημιακά και μη, αλλά αν δεν το ’χει κάποιος, τότε καριέρα δεν πρόκειται να κάνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΑΚΟΜΑ και η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να υπάρξει συμβιβαστική λύση στέλνει λάθος μήνυμα. Αν τελικά ικανοποιηθεί το αίτημα των καλλιτεχνών, τότε στη συνέχεια θα πρέπει να αναγνωριστούν ως πανεπιστημιακοί τίτλοι και τα πτυχία ένα σωρό ιδιωτικών σχολών για ένα σωρό άλλους κλάδους επαγγελμάτων. Γιατί κορόιδα είναι οι υπόλοιποι; Να βγουν και εκείνοι να απεργήσουν και να κάνουν καταλήψεις.

ΜΗΠΩΣ να δώσει η κυβέρνηση σε όλους ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, να τελειώνουμε; Μήπως να διοριστούμε και όλοι στο Δημόσιο να ησυχάσουμε;

ΚΑΙ υπάρχει και κάτι ακόμα, που έχει μεγαλύτερη πλάκα. Ο Αλέξης «σκίζω Μνημόνια και Προεδρικά Διατάγματα με ένα νόμο και ένα άρθρο» Τσίπρας, που κραυγάζει μπας και μαζέψει κανά ψηφαλάκι, έχει κάνει μια ακόμη ιστορική κωλοτούμπα χωρίς καν να το καταλάβει. Θέλει να αναγνωριστούν τα πτυχία ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών ως πανεπιστημιακοί τίτλοι, αν και ο ίδιος είναι αντίθετος στην κατάργηση του άρθρου 16, που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου