Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Νικόλ Μαλλιωτάκη: ΟΧΙ στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία

Την πρόθεσή της να συνεχίσει τον αγώνα κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία δηλώνει στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιοτάκις. Μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος», η κ. Μαλλιωτάκις υποστηρίζει πως δεν είναι μόνο οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και η υπονόμευση των Νατοϊκών κυρώσεων στο ΝΑΤΟ και οι επιχειρήσεις αντικατασκοπείας στη Συρία που έχουν ενοχλήσει τις ΗΠΑ και για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί η υπερκομματική στήριξη του «στοπ» στην πώληση των οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κυρία Μαλλιωτάκις, ευχαριστούμε που μιλάτε στη δημόσια τηλεόραση στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών κος Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα τις επόμενες μέρες. Τι να περιμένουμε από αυτή την επίσκεψη;
Το αποτέλεσμα της επίσκεψης θα έχει ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα, ο Υπουργός κι ο Πρόεδρος εξυπηρετούν και την Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν έχουν διαφοροποιήσει τη στήριξή τους. Όπως ξέρετε, συνεργάζονται με την Ελλάδα τώρα, για να εδραιωθεί η στρατιωτική μας συνεργασία. Θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα με αεροπλάνα και πλοία. Κάνουν, όμως, το ίδιο με την Τουρκία. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα προκύψει από αυτές τις συναντήσεις.

Θα ξεκαθαριστεί αν ο Πρόεδρος θα προχωρήσει με την πώληση αεροπλάνων στην Τουρκία;
Για μένα αυτό είναι προβληματικό. Κι εγώ έχω περιέργεια για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Συνεχίζω να πιέζω την κυβέρνηση και τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο να μη στηρίξουν καμία πώληση F-16 ή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία λόγω της επιθετικότητας που επιδεικνύει προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Για να ‘μαι ειλικρινής, μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή αν αποκτήσει τον εξοπλισμό.

Οι τουρκικές εκλογές πλησιάζουν. Μιλώντας με μέλη της κυβέρνησης, καταλαβαίνετε πως επικρατεί ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση πώς μπορεί να εξελιχθεί κάποια κατάσταση στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο τους επόμενους μήνες;
Κοιτώντας το πώς λειτουργεί ολόκληρος ο πλανήτης, βλέποντας τους εισβολείς να συνεχίζουν να επιδιώκουν εδαφικές νίκες. Το βλέπουμε τώρα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Κίνα και την Ταϊβάν. Υπάρχει ανησυχία για εισβολή εκεί. Βλέπουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Υπολογίζουμε και το γεγονός ότι η Τουρκία το εκφράζει στη ρητορική της. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες παράνομες, στρατιωτικές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Είναι και η ρητορική που τις συνοδεύει.

Είναι πολύ προκλητική και μας απασχολεί ιδιαίτερα. Φαντάζομαι πως λόγω της λυπηρής κατάστασης που βιώνει η Τουρκία, αυτού του σεισμού που θανάτωσε τόσους ανθρώπους, ο κος Μπλίνκεν θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των Τούρκων και όχι στην πώληση που μας απασχολεί.

Χαίρομαι που το αναφέρετε. Τις τελευταίες μέρες εκφράζονται καθημερινά προσβολές από Τούρκους αξιωματούχους κατά της αμερικανικής κυβέρνησης. Τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί μια σχέση με συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ;
Πολλοί έχουμε αυτή την ανησυχία. Με τον Ερντογάν, η Τουρκία φέρεται περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σύμμαχος. Γι’ αυτό δουλεύουμε τόσο επισταμένα να μπει η γλώσσα στη νομοθεσία μας από πέρυσι. Έτσι, θα καταδικάζονταν αυτές οι πράξεις. Αυτό υποδεικνύει πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να φέρονται ανάλογα, όχι σαν αντίπαλοι. Είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Δεν αφορά μόνο τη ρητορική της Τουρκίας προς την Ελλάδα, υπονομεύει και τις επιχειρήσεις μας, τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία.

Η Τουρκία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Αυτά τα στοιχεία το καθιστούν προβληματικό. Όταν ο Ερντογάν στάθηκε κρατώντας από το ένα χέρι τον Ιρανό Ραΐσι και τον Πούτιν από το άλλο, ήταν το μεγαλύτερο μήνυμα που μπορούσε να στείλει στον υπόλοιπο κόσμο. Στάθηκε μαζί τους παρ’ ό,τι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βάσει αυτού πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Γι’ αυτό είμαι βέβαιη πως οι συνάδελφοί μου στο Κογκρέσο δεν θα στηρίξουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία τώρα.

Κάποιοι έχουν την αίσθηση πως το θέμα των F-16 είναι διαπραγματευτικό χαρτί με το οποίο πιέζουν οι ΗΠΑ την Τουρκία για να αποσύρει το βέτο της σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι ισχύει;
Τα μηνύματα που δεχόμαστε από την κυβέρνηση είναι «Αν αποσύρετε το βέτο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία τότε θα σκεφτούμε να σας δώσουμε τα F-16». Αυτή φαίνεται να είναι η διαπραγμάτευση, αυτό δείχνουν οι αναφορές. To θεωρώ πολύ προβληματικό. Αυτή η κυβέρνηση, ιδίως μετά τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος, ως ηγέτης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τόσα χρόνια ήταν φιλέλληνας, υποστήριζε πολύ τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Τώρα, όμως, κρατά μια στάση που εκθέτει την Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι θα το έθετα, για να επεκτείνει το ΝΑΤΟ. To θεωρώ πολύ προβληματικό. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο, σίγουρα όχι κάτι εις βάρος σε υπάρχοντα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι η Ελλάδα. Είναι πιστή συνεργάτης και φίλη για πολλά χρόνια. Οι χώρες μας έχουν τα ίδια θεμέλια, βασίζονται στη δημοκρατία. Εκτός αυτού έχουμε δυνατή συνεργασία όσον αφορά το εμπόριο, τον τουρισμό και την οικονομία, την εκπαίδευση και την ιατρική. Έχουμε ιστορία αιώνων και έχουμε αναπτύξει πολλές συνεργασίες. Αυτά πρέπει να τα σεβαστούμε.

Με απασχολεί το μέλλον αυτής της στρατηγικής συμμαχίας, αν ο Πρόεδρος πάρει αυτή την απόφαση. Θέλω, όμως, να καθησυχάσω τους Έλληνες πως έχουμε τις ψήφους για να σταματήσουμε αυτή την πώληση. Έχουμε καλούς εταίρους. Είναι κάτι δικομματικό και δύο νομοθετικών σωμάτων. Συμφωνούν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, και η Βουλή και η Γερουσία πως δεν πρέπει να γίνει πώληση. Δουλέψαμε επισταμένα για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στο Κογκρέσο γιατί είναι σημαντικό και ποια είναι τα ρίσκα.

Η μεταχείριση, που είδαμε, της Τουρκίας προς την Ελλάδα… Δεν είναι μόνο αυτό, βέβαια, μας υπονόμευσαν επίσης, με τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας, με τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας μας στη Συρία… Έχουμε πολλούς λόγους για να μην τη στηρίξουμε.

Θα επισκεφθείτε την Ελλάδα και τη Σούδα. Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψης; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια;
Χαίρομαι που θα επισκεφτώ τη Σούδα. Είναι στην Ελλάδα, στην Κρήτη, εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου. Πάντα ήθελα να πάω εκεί για να δω τις επιχειρήσεις του αμερικανικού ναυτικού. Θεωρώ ότι είναι μια εκπληκτική, στρατηγική τοποθεσία. Είναι το σημείο εισόδου για όλη την Ελλάδα. Παίζει ζωτικό ρόλο για την ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για τις επενδύσεις που έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός στη Σούδα. Ιδίως αυτή την εποχή, όταν υπάρχουν απειλές από τη Ρωσία και βλέποντας δυστυχώς αυτά που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Παίζει σημαντικό ρόλο και στην προσφυγική κρίση και άλλους σημαντικούς τομείς για την Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι ευκαιρία για δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, ως νέο μέλος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων που επιβλέπει το εμπόριο.

Θέλουμε συνεργασίες που αφορούν το φυσικό αέριο και τρόπους συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, για να βοηθηθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και να μην εξαρτιόμαστε από την ενέργεια των αντιπάλων μας. Πρέπει να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι των εθνών μας.

 
ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου