Μάιος 19, 2023. Ελλάδα.
«Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι σημαντικά και πρέπει να καταλάβουμε πόσο μπορούν να αναπτυχθούν», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων – σε ολόκληρη την περιοχή αυτοί που έχουν ώριμη υποδομή, τόσο σωλήνες όσο και εξαγωγείς, είναι η Αίγυπτος, ενώ το Ισραήλ τα χτίζει τώρα και η Κύπρος ακόμα σχεδιάζει».
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για έναν σωλήνα, χωρίς να συμμετέχει η Άγκυρα. Το έργο είναι τεχνικά εφικτό, αλλά πολύ προκλητικό, στα 2.500-3.000 μέτρα, ένα βάθος που αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα ασφάλειας, δεδομένου ότι οι αγωγοί είναι ευάλωτοι όταν είναι ρηχοί, περίπου 60-70 μέτρα, όπως στην περίπτωση του Nord Stream. Η επένδυση γίνεται από αυτούς που έχουν το φυσικό αέριο, δεν είχαμε ενταχθεί από την αρχή ως μέτοχοι»… όπως είπε.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το νούμερο ένα της Eni , ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο αγωγός Eastmed δεν θα μπορέσει να δει το φως χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας σε αυτόν, η συζήτηση παραμένει ανοιχτή όχι μόνο για το τμήμα υποδομής του έργου , δηλαδή την κατασκευή του ίδιου του αγωγού , αλλά και στον στρατηγικό ρόλο της Ιταλίας και στην επιτάχυνση που δίνουν για παράδειγμα Ισραήλ και Κύπρος στον ενεργειακό φάκελο.
Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για έναν μίνι αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο ακτών, σημείο εκκίνησης για την εκμετάλλευση των άφθονων κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο.
«Προσωπικά επανέλαβα την ιδέα ότι αυτός είναι ο αγωγός τεσσάρων δημοκρατιών γιατί, εάν ολοκληρωθεί, θα συνέδεε τέσσερις δημοκρατίες (:Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία και Ελλάδα) αυτό θα ήταν άλλη μια από τις καινοτομίες και τα δυνατά σημεία της EastMed», όπως είπε.
Αγωγός Ισραήλ – Κύπρου
Εν αναμονή οποιωνδήποτε αποφάσεων σχετικά με την EastMed , οι χώρες που ενδιαφέρονται για το παρόν φυσικό αέριο κινούνται προς χρήση αυτών των πόρων. Το Ισραήλ και η Κύπρος εργάζονται σε μια συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και από τις δύο χώρες στο νησιωτικό έθνος της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα υγροποιείται για εξαγωγή με πλοίο στην Ευρώπη (και ενδεχομένως και αλλού).
Η δήλωση προέρχεται από τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ο αγωγός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Προς το παρόν, πέντε πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Κύπρου.
Το Ισραήλ κατέχει 11, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο Λεβιάθαν, που περιέχει περίπου 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.
Ο Κύπριος υπουργός θα συναντήσει σύντομα τις ενεργειακές εταιρείες που είναι εξουσιοδοτημένες να εξερευνούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής Total, ιταλικής Eni, ExxonMobil και Chevron για να προχωρήσουν στη φάση λειτουργίας.
Ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας-Αίγυπτου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζος και η θυγατρική της Masdar Infinity Power υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για κοινές επενδύσεις.
Θα ονομάζεται Gregy (Green Energy Interconnector) ή ηλεκτρική σύνδεση χάρη σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3 GW και δυνατότητα αμφίδρομης μετάδοσης ενέργειας.
Ο σύνδεσμος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μόνο πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, από όπου θα αποστέλλεται επίσης περαιτέρω στην Ευρώπη.
Αυτό απαιτεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ περίπου 9,5 GW. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει το έργο, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αίγυπτος θα σημειώσει πρόοδο. Στην πραγματικότητα, ο δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης Αλ Σίσι είναι να αποκτήσει συνολικά 61 GW έως το 2035, όπως γράφει η ιταλική «Formiche».
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου