Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Αρση-εξπρές στους περιορισμούς αναλήψεων στην Τουρκία


Σύγχυση από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα για στήριξη της λίρας, με τις τράπεζες να περιορίζουν τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ακύρωσε απόφαση που είχε στόχο να περιορίσει τη ζήτηση για μετρητά και χρυσό, μετά τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση στις κινήσεις των Τούρκων πολιτών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 28ης Μαΐου. 

Η αυστηρή ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, μετά την αποτυχία του Ερντογάν να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών, και είχε στόχο να στηρίξει την τουρκική λίρα, που έχει χάσει πάνω από 1% εντός της εβδομάδας. 

Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε σύγχυση στις τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, οδηγώντας κάποιες από αυτές σε περιορισμό των χρημάτων που έδιναν μέσω ΑΤΜ ή σε περιορισμό της χρήσης των πιστωτικών καρτών. 

Οι τράπεζες δεν απαιτείται πλέον να διατηρούν κρατικά ομόλογα έναντι των αγορών χρυσού ή των προκαταβολών σε μετρητά που ζητούν οι πελάτες τους, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στις τουρκικές τράπεζες σήμερα, Παρασκευή. 

Σημειώνεται ότι η λίρα έχει χάσει σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας του Δημοσίου τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε σε 678 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον περασμένο Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 172 μονάδων βάσης.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου