Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ η κατάρριψη του τουρκικού ANKA-S από α/φ F-16 της USAF στη Συρία;


Αντιμετωπίζοντας την απειλή των τουρκικών UAV/UCAV – Μήπως η Ελλάδα όφειλε να πράξει ό,τι και οι ΗΠΑ στη Συρία; Είτε το τουρκικό UCAV τύπου ANKA-S καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία από μαχητικό F-16 της Αεροπορίας των ΗΠΑ, είτε από F-35A, η ουσία για την ελληνική πλευρά παραμένει ίδια… Οι Αμερικανοί επικαλέστηκαν ζήτημα ασφάλειας των δυνάμεων τους και χωρίς δεύτερες σκέψεις, κατέρριψαν το τουρκικό UCAV. Γεγονός που ασφαλώς δεν αναδείχθηκε επαρκώς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου το συμβάν σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Η ουσία συνεπώς εντοπίζεται στο ότι η ελληνική πλευρά επί σειρά ετών απέφυγε να πράξει αυτό που τάχιστα αποφάσισαν και έκαναν οι Αμερικανοί. Να προβεί δηλαδή στην κατάρριψη των τουρκικών UAV που καθημερινά εισέρχονται χωρίς κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης εντός του FIR Αθηνών, παραβιάζοντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις και τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου. Εκτός κι αν υποστηριχθεί επισήμως ότι κανένα εξ αυτών δεν έφτασε ποτέ να αποτελεί δυνητικό κίνδυνο… εάν υποτεθεί ότι το αντεπιχείρημα είναι πως το συγκεκριμένο τουρκικό αερόχημα καταρρίφθηκε ακριβώς επειδή απείλησε την ασφάλεια του προσωπικού σε εμπόλεμη ζώνη.

Είναι επίσης αναγκαίο να καταδειχθεί και να το τονιστεί το ότι το τουρκικό ANKA-S που καταρρίφθηκε από μαχητικό των ΗΠΑ πάνω από τη Συρία, ήταν οπλισμένο. Και επειδή αργά ή γρήγορα η τουρκική τακτική του καθημερινού και αδιάκοπου ψυχολογικού πολέμου πάνω από το Αιγαίο θα επανέλθει δριμύτερη, το ενδεχόμενο της εισόδου οπλισμένων τουρκικών UAV (UCAV) εντός του FIR Αθηνών ή ακόμα και του εθνικού εναέριου χώρου με στόχο τον αιφνιδιασμό των ελληνικών δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου, παύει να αποτελεί ενδεχόμενο… Αποτελεί βεβαιότητα, στην οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό οδηγεί η ίδια η διαχρονική ελληνική συμπεριφορά!

Επειδή με το συγκεκριμένο ζήτημα το DP έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί στο παρελθόν, το περιστατικό της κατάρριψης του τουρκικού ANKA-S πάνω από τη Συρία από μαχητικό των ΗΠΑ, έρχεται να επιβεβαιώσει τους κινδύνους που πραγματικά υφίστανται και που αρνείται να αποτρέψει για την ασφάλειά της Ελλάδα. Λύσεις υπάρχουν και έχουν αξιολογηθεί από το ΥΠΕΘΑ.

Αυτό που εξακολουθεί να απουσιάζει είναι η βούληση για την εφαρμογή τους… Επειδή ως UCAV το TB-2 Bayraktar έχει λάβει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπενθυμίζεται ότι το ANKA-S της Turkish Aerospace Industries, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης συστημάτων αποστολής και μεταφοράς οπλικού φορτίου (200 κιλά) και σαφώς ανώτερες επιδόσεις.

Το 2017 η ΤΑΙ ξεκίνησε σε συνεργασία με τη ROKETSAN δοκιμές βολής όπλων από το ANKA. To ΑΝΚΑ-S μπορεί να φέρει πυραύλους ΜΑΜ-L, κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit και Bozok, καθώς και τον αντιαρματικό πύραυλο L-UMTAS και αποτελεί πλατφόρμα που είναι επιχειρησιακά διαθέσιμη και έχει επιτύχει και εξαγωγές…

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα τουρκικά UAV, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για να καλύψει, εάν ενδιαφέρεται, την απόσταση που την χωρίζει από την Τουρκία στην ανάπτυξη και παραγωγή UAV/UCAV, είναι η ταχεία και με χαμηλό κόστος ανάπτυξη και παραγωγή μικρών φονέων UAV, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Lancet… H ελληνική βιομηχανία έχει τις δυνατότητες ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής τέτοιου είδους περιφερόμενων πυρομαχικών, όπως και συστημάτων counter drone/UAV/UAS. Η ελληνική πολιτεία είναι όμως που δεν φαίνεται διατεθειμένη προς το παρόν να τις εκμεταλλευτεί…

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου