Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η εξίσωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Τρία προγράμματα συγκεντρώνουν το άμεσο ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΠΝ εκ των οποίων το πρώτο αφορά τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, το δεύτερο το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών και το τρίτο την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη τέταρτη φρεγάτα FDI HN.
Και στα τρία προγράμματα καταγράφεται χαρακτηριστική στασιμότητα η οποία υπονομεύει ευθέως το μέλλον του ΠΝ. Μολονότι, το ΠΝ είχε καταλήξει στα τρία παραπάνω εξοπλιστικά προγράμματα ως τη βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση ενός αξιόμαχου στόλου με ελάχιστο αποδεκτό αριθμό τις 12 κύριες μονάδες, εντούτοις η κυβέρνηση με τις απανωτές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων έχει ανατρέψει πλήρως τον σχεδιασμό.
Για τον μεν ΕΜΖ των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ», παρότι είχε επιτευχθεί «άτυπη» συμφωνία με την πλευρά της TKMS – Thales με τις δυο πλευρές να έχουν καταλήξει σε ένα πακέτο 605 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν καθυστερήσεις και αντί της υπογραφής της σύμβασης μέσα στα τέλη του 2023, το πρόγραμμα μετατίθεται για συμβασιοποίηση το 2024.
Τόσο η 4η φρεγάτα FDI HN όσο και το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών για το ΠΝ παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν παραπέμπει σε μια κυβέρνηση που υλοποιεί τα εξοπλιστικά προγράμματα με ένα σχέδιο και κυρίως με συνέχεια και συνέπεια.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης της 1ης ελληνικής FDI HN στον γράφοντα πως τα παραπάνω προγράμματα δεν έχουν ακυρωθεί αλλά επαναξιολογούνται από μηδενική βάση. Προφανώς η επαναξιολόγηση είναι συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων αλλά και των γενικότερων αναγκών.
Μεγάλη πρόκληση παραμένει το τελικό κόστος για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη η αεροπορική βάση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ζημιές.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είναι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική διπλωματία στο σκέλος των ελληνοτουρκικών. Η κυβέρνηση συνειδητά έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους και δεν αποκλείεται η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να υποκρύπτει και καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά με το πρόσχημα της καλής γειτνίασης των δυο χωρών.
Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως εδώ είναι όλη η ουσία των πεπραγμένων. Με άλλα λόγια κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν να εκπέμψουν ένα πολιτικό και κυρίως διπλωματικό μήνυμα πως η χώρα μας εξοπλίζεται όταν την ίδια στιγμή βαυκαλιζόμαστε περί καλού κλίματος στα ελληνοτουρκικά.
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχασε έδαφος όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι σε λιγότερο από ένα χρόνο και είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία απόρροια της γενικότερης ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και των καυσίμων. Την ίδια στιγμή οι αρνητικές επιπτώσεις από τη θεομηνία στη Θεσσαλία παραμένουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει μια νέα επιδοματική πολιτική.
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των έξι δισεκατομμυρίων, η πράξη θα δείξει πως αυτό θα κατανεμηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου