Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Υποδέχτηκε τους Αμερικανούς στο λιμάνι η Πρέσβειρα ΗΠΑ: «Άψογη η συνεργασία με Κ.Δ»

Ιωάννα Μάντζιηπα

H υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Αμερικανικής Πρεσβείας, ανέφερε σήμερα το πρωί η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, σε δηλώσεις έξω από το λιμάνι της Λεμεσού, μετά και την άφιξη 159 Αμερικανών υπηκόων οι οποίοι αφίχθηκαν το πρωί από το λιμάνι της Χάιφα.

Την ίδια ώρα εξήρε το έργο που επιτελεί η ομάδα κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπήρχε απίστευτη ασφάλεια. “Για μένα είναι πραγματική χαρά να βρίσκομαι εδώ στη Λεμεσό. Είναι τόσο σημαντικό αυτό το έργο που κάνουμε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.

Έχουμε μια πραγματικά σημαντική παρουσία μερικών από τους καλύτερους συμβούλους μας που είναι εδώ για να μας βοηθήσουν, καθώς υποδεχόμαστε Αμερικανούς που αναζητούσαν κάποια υποστήριξη καθώς έφευγαν από το Ισραήλ.

Η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να είναι η ύψιστη προτεραιότητα οποιασδήποτε αμερικανικής πρεσβείας, οπουδήποτε στον κόσμο και έχουμε αυτή την τεράστια συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών με την Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με τις Λιμενικές Αρχές, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή άφιξη και μεταφορά αυτών των Αμερικανών”.

Η Πρέσβειρα εξήρε το έργο που επιτελεί η ομάδα κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και των άλλων τμημάτων ούτως ώστε να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να περάσουν γρήγορα και ομαλά αυτή τη διαδικασία. «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, όπως μπορείτε να φανταστείτε για όσους επιλέγουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και γι’ αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει ομαλά», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση «κάνει τεράστια διαφορά για τους πολίτες μας και από ό,τι έχω δει, για τους πολίτες τόσων άλλων κρατών». Ερωτηθείσα για το λόγο που δεν επιβεβαιώθηκαν προβλέψεις για μεγάλο αριθμό Αμερικανών πολιτών που θα αναχωρούσαν με το κρουαζιερόπλοιο, η κ. Φίσερ είπε:

“Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην καριέρα μου δουλεύοντας σε διάφορες κρίσεις, για να υποστηρίξω τους Αμερικανούς πολίτες σε εξελισσόμενες καταστάσεις και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι έχουμε επιλογές για τους Αμερικανούς πολίτες. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου εξελίσσονται τα γεγονότα επί του εδάφους. Θα δούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν επί τόπου στο Ισραήλ αύριο.

Ο ΥΠΕΞ Blinken μόλις το ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες. Έχουμε πολλές εξελίξεις στο Ισραήλ, στην περιοχή και έτσι η εκτίμηση για οποιαδήποτε πτήση ή πλεύση είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και νομίζω ότι αυτό που θα δούμε είναι κάποιες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και ώρες”. Κληθείσα να απαντήσει εάν αναμένουμε άλλα πλοία ή αεροπλάνα να φτάσουν με Αμερικανούς πολίτες στην Κύπρο, σημείωσε ότι” Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους Αμερικανούς πολίτες καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

 Η συνεργασία που έχουμε με την Κύπρο για την υποστήριξη των πολιτών αυτή τη στιγμή είναι απίστευτα απαραίτητη για τον προγραμματισμό μας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες”. Σε ερώτηση εάν η παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν και του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ έχει να κάνει με τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ή κάτι άλλο και γι’ αυτό ο περισσότερος κόσμος αποφάσισε να μην εγκαταλείψει το Ισραήλ η κ.Τζούλι Φίσερ είπε πως “δεν θεωρώ ότι μπορώ να μιλήσω για το τι παρακινεί μια οικογένεια. Κάθε οικογένεια, κάθε Αμερικανός πολίτης θα πάρει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το τι λειτουργεί για αυτόν και την ασφάλειά του.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαροι. Ήταν ξεκάθαροι για την υποστήριξή μας στο Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το κράτος του και τους πολίτες του. Ήμασταν επίσης σαφείς στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα.

Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη βούληση του παλαιστινιακού λαού και επομένως αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχετε δει τον ΥΠΕΞ Blinken να συμμετέχει τις τελευταίες μέρες καθώς διεξήγαγε τη μεσολαβητική του προσπάθεια. Έχετε δει επίσης μια πραγματική δέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα διευρυνθεί. Σε ότι αφορά την ασφάλεια στην Κύπρο και πώς αυτή αξιολογείται, τόνισε ότι αισθάνονται απίστευτη εμπιστοσύνη.

“Το βλέπετε από την άποψη του πώς έχουμε το επίπεδο συνεργασίας που έχουμε με όλες τις υπηρεσίες εδώ. Η επιλογή της Κύπρου ξανά και ξανά και ξανά ως τοποθεσία διέλευσης Αμερικανών, νομίζω ότι μιλάει για το επίπεδο αυτοπεποίθησης που έχουμε”, σημείωσε καταληκτικά.


ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου