Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

LIVE/Ισραήλ: «Το επόμενο στάδιο μπορεί να μην είναι χερσαία επιχείρηση»


Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της εκστρατείας του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τα σχέδια ενδέχεται να είναι διαφορετικά από τις ευρέως διαδεδομένες εκτιμήσεις για την επικείμενη χερσαία επίθεση.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, φορτηγά με βοήθεια αδρανοποιήθηκαν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, καθώς οι κάτοικοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκλιπαρούσαν τη Δευτέρα για νερό, τρόφιμα και καύσιμα για τις γεννήτριες, λέγοντας ότι η περιοχή είναι κοντά στην πλήρη κατάρρευση.

Στη Γάζα, τα νοσοκομεία βρέθηκαν στα πρόθυρα να χάσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, απειλώντας τη ζωή χιλιάδων ασθενών, και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους αναζητούσαν ψωμί. Το Ισραήλ διατήρησε τις τιμωρητικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα, ενώ οι μαχητές της Χαμάς συνέχιζαν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από ημέρες εσωτερικών διαμαχών και μικτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια. Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα». Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το SigmaLive μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

Προσοχή! Ακολουθούν εικόνες ή βίντεο που μπορεί να ενοχλήσουν


NEWS LIVE BLOG:ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου