Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

LIVE Blog: Διπλωματικός μαραθώνιος για να «σβήσει» η φωτιά στη Μέση Ανατολή


Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο Αμάν για την τετραμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης, αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης να είναι πιο ορατό από ποτέ, καθώς μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, 11 ημέρες μετά οι ισραηλινές δυνάμεις να «πολιορκούν» τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και να επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως απάντηση σε αντιαρματικά πυρά, με τρεις τραυματίες.

Το Ιράν συνεχίζει να απειλεί ευθέως και ανοιχτά το Ισραήλ πως αν δεν σταματήσει τις «θηριωδίες στη Γάζα», τότε θα επέμβει και αυτό στον πόλεμο, στο πλευρό της Χαμάς, οι οποία δέχετε στήριξη από Μόσχα και Πεκίνο.

Στη συνάντηση Πούτιν - Σι που έγινε σήμερα, οι δύο ηγέτες επέκριναν τις ενέργειες του Ισραήλ και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, στην τελευταία ένδειξη των προσπαθειών των δύο δυνάμεων να ενισχύσουν την εναλλακτική τους ηγεσία σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη στο Ισραήλ την Τετάρτη, καθώς προετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση κατά της Χαμάς. Αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Ιορδανία για την τετραμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Reutrers, στόχος του Τζο Μπάιντεν θα είναι να δείξει την αμερικανική αλληλεγγύη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν, η Χεζμπολάχ καθώς και η Συρία.

Ζωντανή εικόνα από τη Γάζα

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου