Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ακούει κανείς τα κανόνια;


Του Κώστα Στούπα 

Η έξοδος και επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς σε πολίτες στην επικράτεια του Ισραήλ στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, είχε σαν συνέπεια την εισβολή ισραηλινών μονάδων στη Γάζα.

Οι εικόνες φρίκης από τη Μέση Ανατολή εκτόπισαν από τη δημοσιότητα τις εικόνες φρίκης από το μέτωπο των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία φαίνεται να ενισχύει τις θέσεις της.

Ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία, όπως εκφράζεται με την αδυναμία σύγκλισης απόψεων στη Βουλή των αντιπροσώπων και τη Γερουσία, βάζει εμπόδια στην ομαλή ροή της αμερικανικής  πολεμικής βοήθειας προς τους Ουκρανούς.

Η Δύση δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αφήσει τη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία. Ούτε καν να επιτρέψει κάποια διφορούμενη κατάσταση όπου η Ρωσία θα ερμηνεύσει σαν νίκη.

Αυτό, γιατί μετά την Ουκρανία θα έρθει η σειρά κάποιας άλλης χώρας της ρωσικής και ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.  Κατά την επιστροφή θα περάσει από την Τεχεράνη.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις αρχές του Οκτώβρη εναντίον αμάχων και στρατιωτικών στόχων και την αντίδραση του Ισραήλ που ακολούθησε, οι περίφημες συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και Αράβων έχουν ατονήσει.

Το Ισραήλ με την εισβολή στη Γάζα μπορεί να εξαφανίσει τη Χαμάς, ως στρατιωτική δύναμη, αλλά η Χαμάς σε αυτή τη φάση πέτυχε τον στόχο της. Οι συμφωνίες του Αβραάμ έχουν πάει στις καλένδες.

Υπό την έννοια αυτή, η επίσκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν σε μια περιοδεία, αυτή την περίοδο, μόνο σύμπτωση δεν είναι.

Η Κίνα δεν φαίνεται σε κανένα μέτωπο αλλά κανένας από τους αναθεωρητές δεν είχε ελάχιστη αυτοπεποίθηση χωρίς τις "ευλογίες" του Πεκίνου.

Οι κινήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή φαίνονται προγραμματισμένες και συντονισμένες. Εντός αυτού του πλαισίου θα πρέπει να αξιολογήσουμε και όσα θα ειπωθούν και ακουστούν αύριο κατά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στη χώρα μας.

Η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη. Ο δυτικός εξοπλισμός της Ουκρανίας έγινε και μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου.

To Ιράν έχει στρατιωτική παρουσία στο Λίβανο όπου η Χεζμπολά επί της ουσίας είναι κράτος ένα κράτει, στη Συρία και κατευθύνει τους Χούθι στην Υεμένη οι οποίοι τις τελευταίες μέρες εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα...

Η Ρωσία εκτός της άμεσης εμπλοκής στην Ουκρανία έχει στρατιωτική  παρουσία στη Συρία και τη Λιβύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν διχασμένες ως κοινωνία και εισέρχονται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο η οποία θα έχει διάρκεια  για ένα περίπου χρόνο. Το χειρότερο είναι πως μετά τις εκλογές τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Η Ευρώπη παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις παραμένει ανύπαρκτη ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη σε ζώνες από τις οποίες εξαρτάται η ενεργειακή της επάρκεια.

Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι βιώνουν τις παραισθήσεις του Τέλους της Ιστορίας και ασχολούνται με τις συντάξεις τους και την επιλογή του τόπου διακοπών για το επόμενο Καλοκαίρι. Κανένας ηγέτης στην Ε.Ε. δεν φαίνεται να ακούει τις καμπάνες ολόγυρα που ηχούν πένθιμα και προειδοποιητικά.

Οι Δυτικοί (Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι) για άλλη μια φορά σε λιγότερο από έναν αιώνα, βιώνουν την ψευδαίσθηση του κατευνασμού των αναθεωρητών που θερμαίνουν τις μηχανές των πολεμικών μηχανών.

Μην εκπλαγείτε αν ένα πρωί ξυπνήσουμε σε έναν πολύ  διαφορετικό κόσμο...

kostas.stoupas@capital.gr

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου