Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Τι σκέφτεται η Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Για ποιο θέμα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι σκέφτεται η Τουρκία για τη συνάντηση που θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πού μπορεί να σηκώσει τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος;

H γενική εικόνα στην Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει θετικό πρόσημο. Τα τουρκικά ΜΜΕ με «οδηγό» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και βασικό συστατικό τους χαμηλούς τόνους, αναμένουν μία συνάντηση που θα έχει περιορισμένη ένταση και ενθουσιασμό, αλλά θετικά μηνύματα για το μέλλον των σχέσεων και χωρίς αιχμές.

Υψηλοί τόνοι για Γάζα και Δύση

Το μόνο θέμα για το οποίο μπορεί να σηκώσει τους τόνους ο Ερντογάν είναι αυτό της Γάζας. Ίσως δηλαδή να θελήσει να χρησιμοποιήσει το βήμα μιας δυτικής πρωτεύουσας ξανά, για να καταγγείλει το πόσο η Δύση παραμένει σιωπηλά ένοχη απέναντι στο αιμοσταγές Ισραήλ.

Το μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά το μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως συμπυκνώνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι «ας μιλήσουμε για ό,τι μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να συνεργαστούμε» και «ας αφήσουμε τα υπόλοιπα και τα δύσκολα για αργότερα».

Σημειώνεται πάντα σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ ότι οι διαφορές σε σημαντικά θέματα υπάρχουν και θα παραμείνουν, αλλά χωρίς την ένταση που τις χαρακτήριζε εδώ και χρόνια.

Στόχος της Άγκυρας στην παρούσα συγκυρία είναι «να μειώσει όσο γίνεται τους εχθρούς και να αυξήσει τους φίλους». Η επανάληψη «να συνομιλήσουμε με την Αθήνα χωρίς παρεμβάσεις τρίτων» από τον Ερντογάν λειτουργεί «κατασταλτικά» απέναντι στην εθνικιστική, ισλαμιστική και αντιπολιτευόμενη κριτική. Απορροφά αντιδράσεις του ακραίου χώρου, προκειμένου να αποφύγει επικρίσεις περί «παραχωρήσεων» προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου