Οι επιθέσεις από αντάρτικες ομάδες, ως και μη κρατικές οντότητες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα υπογραμμίζουν ένα σημαντικό δίλημμα των ΗΠΑ.
Και ποιος θα μπορούσε να μαντέψει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρείχε πολλές και χρήσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα! Η CENTCOM (CENTRAL CΟMMAND), η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (με έδρες στη Φλόριντα και στο Κατάρ), έδωσε μια λεπτομερή εξήγηση.
Το tweet σημείωνε: «Χθες έγιναν τέσσερις επιθέσεις εναντίον τριών εμπορικών σκαφών που έπλεαν σε διεθνή ύδατα στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Αυτά τα τρία σκάφη συνδέονται με 14 ξεχωριστά έθνη». (Δεν δηλώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης ενός πλοίου είναι πιθανώς διαφορετικής εθνικότητας από αυτόν που το ναύλωσε, ποιος το έχει ασφαλίσει, πού πηγαίνει το φορτίο και από πού προέρχεται το πλήρωμα.)
Το αντιτορπιλικό «USS Carney» κατηγορίας Arleigh-Burke απάντησε στις κλήσεις κινδύνου από τα πλοία και παρείχε βοήθεια. Το tweet αναφέρει πως το «Carney» εντόπισε μια αντιπλοϊκή επίθεση με πυραύλους από την περιοχή των Χούτι της Υεμένης που εκτοξεύτηκε προς το εμπορικό πλοίο «Unity Explorer», προσκρούοντας στην πρύμνη του σκάφους. Λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα, το «Carney» κατέρριψε ένα drone που εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνσή του από την Υεμένη και 35 λεπτά αργότερα το «Unity Explorer» ανέφερε ότι είχε χτυπηθεί από πύραυλο. Ενώ συνέδραμε στο εμπορικό πλοίο, το «Carney» κατέρριψε άλλο ένα drone. Τρεις ώρες αργότερα, ένα άλλο εμπορικό πλοίο (με το όνομα «Νumber 9») χτυπήθηκε από πύραυλο και μία ώρα μετά το «Sophie II» έστειλε κλήση κινδύνου αφού χτυπήθηκε. Αντιμετωπίζοντας την προβληματική κατάσταση, το «Carney» κατέρριψε άλλο ένα drone.
Ολα αυτά έρχονται μετά από επίθεση στην ίδια περιοχή τον περασμένο μήνα, όταν ένα πλοίο καταλήφθηκε μετά την προσγείωση ενός ελικοπτέρου με αντάρτες από την Υεμένη. Μια επίθεση σε άλλο σκάφος ουσιαστικά απετράπη, όταν το πλήρωμα κατέφυγε σε ασφαλή χώρο και οι επιτιθέμενοι (υποτιθέμενοι Σομαλοί πειρατές) συνελήφθησαν. Ολα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Η απλή εξήγηση είναι ότι το καθεστώς των Χούτι στην Υεμένη επιτίθεται σε πλοία με «κάποιου είδους ισραηλινή διασύνδεση» (έστω και μερική ιδιοκτησία), για να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μη συμπεράνουμε ότι η «αράχνη» που ελέγχει τις ενέργειες των Χούτι (καθώς και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ) είναι το Ιράν.
Πέρα από την πίεση στο Ισραήλ, οι ενέργειες των Χούτι αποτελούν άμεση πρόκληση για τις ΗΠΑ. Οι Χούτι δεν ελέγχουν ολόκληρη την Υεμένη, αλλά είναι κύριοι των πολυπληθέστερων περιοχών (μεταξύ των οποίων και της πρωτεύουσας Σαναά). Οι προσπάθειες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να τους νικήσουν από το 2016 απέτυχαν, προς αμηχανία αυτών των πολύ πλουσιότερων εθνών με τους καλά εξοπλισμένους στρατούς τους. Η Ουάσιγκτον συνδράμει στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά οι διαδικασίες είναι βαλτωμένες σε λεπτομέρειες και οι Χούτι, με ή χωρίς την ενθάρρυνση του Ιράν, είναι σε κινητικότητα. Για την Ουάσιγκτον, η περίπτωση είναι εξοργιστική. Μία ομάδα ανδρών της συγκεκριμένης φυλής με τυφέκια, «προικισμένη» με μερικούς πυραύλους που παρέχονται από το Ιράν, έχει αναλάβει δράση απέναντι στις δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ και θέτει σε κίνδυνο μια στρατηγικής σημασίας και σπουδαιότητας θαλάσσια οδό διέλευσης.
Το Bab el-Mandeb (το όνομα σημαίνει Πύλη της Θλίψης) είναι ακριβώς νότια από το σημείο όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες επιθέσεις. Είναι το πέρασμα πλάτους 18 μιλίων μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και της Αφρικής από το οποίο διέρχεται μεγάλο μέρος της διεθνούς ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι είναι μικρότερη από ό,τι πιστεύουν πολλοί (επειδή τουλάχιστον δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, η μία στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη στον Κόλπο).
Η ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη
Η πρόβλεψη του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ ότι θα χρειαστούν μήνες για να επικρατήσει της Χαμάς προκαλεί πονοκεφάλους στους Αμερικανούς αξιωματούχους. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kαμάλα Χάρις, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις «που παρουσιάζουν υποτροπή».
Και οποιαδήποτε σημαντική ενέργεια των ΗΠΑ κατά των Χούτι πιθανότατα θα προκαλούσε την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Υεμένη που η Ουάσιγκτον προσπαθεί εδώ και μήνες να προωθήσει. Ο χρόνος του επόμενου γύρου βίας στο στενό του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μπορεί να είναι απλώς ένα ερώτημα αν η Τεχεράνη ωθεί τους Χούτι σε περισσότερες προκλήσεις. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται πιο πιθανό από την αποφασιστική δράση των ΗΠΑ, που προετοιμάζουν μία δύναμη κρούσης για τον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, στα πρότυπα αντίστοιχων πολυεθνικών δυνάμεων που επί χρόνια είχαν αναπτυχθεί σε αυτές τις περιοχές με στόχο τους Σομαλούς πειρατές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου