Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή Μεγάλης Βρετανίας, ένας θεσμός με επιρροή


Οι νέοι υπότροφοι της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μεγάλης Βρετανίας που ανοίγουν τα φτερά τους για λαμπρή πορεία.


Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, ιστορικός που καταπιάστηκε με πολλά και σπουδαία θέματα του παρελθόντος μας, ο Μάικλ Γουντ είναι μια ξεχωριστή μορφή, από εκείνους τους Βρετανούς που έχουν σταθεί χρόνια στο πλευρό μας. Ενθερμος φιλέλληνας, δημοφιλέστατος παρουσιαστής και παραγωγός του BBC με εκπληκτικά ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο και όχι μόνο, υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα είναι ο φετινός ομιλητής στην 2η Ετήσια Διάλεξη στη μνήμη της Μάττης Εγκον, της αείμνηστης Χιώτισσας της διασποράς που ίδρυσε την Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή Μεγάλης Βρετανίας το 1986.

Ο κύριος σκοπός του φορέα είναι να εξασφαλίζει υποτροφίες για αριστούχους Ελληνες και Κύπριους φοιτητές στον χώρο της Αρχαιολογίας, για μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και, επιπροσθέτως, να παρουσιάζει δύο ετήσιες διαλέξεις από κορυφαίους πανεπιστημιακούς, μελετητές και ανασκαφείς στο Hellenic Centre του Λονδίνου. Ο Μάικλ Γουντ θα μιλήσει για τον Τρωικό Πόλεμο, ένα θέμα που του ασκεί μεγάλη γοητεία, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 19.00 ώρα Αγγλίας (21.00 ώρα Ελλάδος για διαδικτυακή συμμετοχή που μπορεί να δηλώσει κανείς στο gaguk.org).

Ο Μάικλ Γουντ, ιστορικός, δημοσιογράφος, παραγωγός και φιλέλλην
Ο Μάικλ Γουντ, ιστορικός, δημοσιογράφος, παραγωγός και φιλέλλην

Η Μάττη Εγκον-Ξυλά ήταν μια σπουδαία γυναίκα που πίστευε ακράδαντα στη δύναμη της μόρφωσης και στην πολιτιστική διπλωματία. Συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης της επιτροπής συνεπικουρούμενη και από τον δεύτερο σύζυγό της, τον ζωγράφο Νίκολας Εγκον. «Ηταν η “ιεραποστολή” της και η αποκορύφωση όλων των μέχρι τότε δραστηριοτήτων της, συνδυάζοντας την αγάπη της για τη μόρφωση, την αρχαιολογία, την πατρίδα της, τους νέους και την αλληλεπίδραση ανθρώπων. Πίστευε πολύ στις διά ζώσης γνωριμίες και επαφές, που οδηγούν σε ανταλλαγή ιδεών, νέες διασυνδέσεις, αυθεντικές φιλίες και ουσιαστική πρόοδο», αναφέρει στη στήλη η θυγατέρα της, Σταματία Κομνηνού, που υποστηρίζει το έργο της μητέρας της.

Για 37 ολόκληρα χρόνια, με αμείωτο ζήλο και μεγάλη ακτινοβολία, η επιτροπή έχει συσπειρώσει την ομογένεια, τους Βρετανούς φιλέλληνες και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το ελληνικό παρελθόν, παρουσιάζοντας συχνά το ανασκαφικό έργο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου. Μέχρι σήμερα 75 αριστούχοι έχουν λάβει την υποτροφία που μετά τους άνοιξε τα φτερά για να εργαστούν ως ακαδημαϊκοί σε ελληνικά και ευρωπαϊκά, αμερικανικά πανεπιστήμια, ως διευθυντές μουσείων, στην Ακαδημία Αθηνών κ.α.

Στη φετινή ομιλία του Μάικλ Γουντ, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της επιτροπής, όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για το ταμείο υποτροφιών του φορέα. Το τωρινό Δ.Σ., υπό την εξαιρετικά αφοσιωμένη πρόεδρο δρα Ζέττα Θεοδωροπούλου, έχει εργαστεί ασταμάτητα για τις τωρινές και τις μελλοντικές δράσεις της Αρχαιολογικής Επιτροπής. Οι υποτροφίες συνεχίζουν μετά τον θάνατο της Μάττης Εκγον, παρά τη μεγάλη αύξηση των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit, με σημαντικές προσφορές από την οικογένειά της και άλλους δωρητές, όπως το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ιδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου, το Ιδρυμα Μαρία Τσάκου και μεμονωμένους ιδιώτες.

Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου