Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Εναλλακτικές λύσεις του Ερντογάν για τα Eurofighter Typhoon


«Ποια είναι τα εναλλακτικά αεροσκάφη της Τουρκίας;»

Δεκέμβριος 6, 2023. Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που η Τουρκία σκοπεύει να προμηθευτεί από την Αγγλία, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε εναλλακτικές λύσεις, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Στη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με το θέμα:

 «Ένα άλλο θέμα είναι το ζήτημα του Eurofighter Typhoon… Επιπλέον, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα του Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική.

 Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα στη Γερμανία. Ωστόσο, η Αγγλία είχε μια θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές», είπε μεταξύ άλλων.

Από την άλλη, αναφερόμενος στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 70 που σκοπεύει να προμηθευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα Κογκρέσο, εμείς έχουμε μια συνέλευση, δηλαδή τη Βουλή ». Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από τη Βουλή μας.

Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω και κάτι από εσάς. Θα πρέπει επίσης να περάσετε αυτό το θέμα ταυτόχρονα στο κογκρέσο σας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα, είπα».

Ποια είναι τα εναλλακτικά αεροσκάφη της Τουρκίας;

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναζητά μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς. Εκτός από τα Eurofighter Typhoon και F-16 Block 70, στην αγορά παραμένουν επιλογές όπως το γαλλικής κατασκευής Dassault Rafale και το σουηδικής κατασκευής SAAB Gripen.

Ωστόσο, η επιλογή Rafale και Gripen δεν φαίνεται πολύ δυνατή λόγω των αμερικανικών και γερμανικής κατασκευής εξαρτημάτων σε αυτά τα αεροσκάφη και των σχέσεων μεταξύ των δύο.

Σε μια τέτοια κατάσταση, οι εναλλακτικές είναι τα κινεζικά και ρωσικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά αεροπλάνα JF-17 Thunder συμπαραγωγής Κίνας-Πακιστάν.

 Δεδομένου ότι τα αεροσκάφη των τριών εναλλακτικών είναι εκτός των προτύπων του ΝΑΤΟ, το θέμα του εξοπλισμού του αεροσκάφους με τουρκικά αεροηλεκτρονικά μπορεί να έρθει στο προσκήνιο σε ενδεχόμενη προμήθεια.

Ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εδώ θεωρείται ότι υπάρχει το χάσμα μεταξύ του χρονοδιαγράμματος προμηθειών του αναφερόμενου πολεμικού αεροσκάφους 4,5 γενιάς και του έτους 2034, καθώς προγραμματίζεται το Εθνικό Πολεμικό Αεροπλάνο KAAN που σχεδιάζεται να είναι έτοιμο για μάχη.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου