Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν επενδυτές του Χρηματιστηρίου που κέρδισαν εκατομμύρια από την Επίθεση της Χαμάς


Al Qahera News «Ισραηλινό Χρηματιστήριο»

Δεκέμβριος 6, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

Οι ισραηλινές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι ορισμένοι επενδυτές κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ισραηλινές μετοχές σε χαμηλότερη τιμή, ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προφανώς επωφελούμενοι από προηγούμενη γνώση του πολέμου,  σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Οι ανώνυμοι έμποροι πίσω από τη δραστηριότητα έβαλαν στοιχήματα έναντι της αξίας ενός πακέτου ισραηλινών μετοχών πέντε ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς «Πλημμύρα του αλ Άκσα», η οποία οδήγησε σε «σημαντική άνοδο της υποπώλησης μετοχών» για αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο, σύμφωνα με ανάλυση του Ρόμπερτ Τζάκσον Τζούνιορ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στη Νέα Υόρκη και του Τζόσουα Μετς της Νομικής Σχολής της Κολούμπια.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι έμποροι με γνώση των επιθέσεων επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα», έγραψαν οι ‘Jackson’ και ‘Metts’.

Η πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή είναι μια στρατηγική συναλλαγών που επιτρέπει στους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μείωση της αξίας μιας μετοχής. 

Οι underseller δανείζονται μετοχές σε μια εταιρεία ή ένα αμοιβαίο κεφάλαιο και τις πωλούν στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, προσδοκώντας ότι η τιμή αυτών των μετοχών θα πέσει σύντομα. Εάν πέσουν οι τιμές, αγοράζουν ξανά τις μετοχές στη χαμηλότερη αξία και τις επιστρέφουν στον δανειστή, λαμβάνοντας ως κέρδος τη διαφορά μεταξύ της αρχικής αξίας της μετοχής και της νέας, χαμηλότερης αξίας.

«Η πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή εκείνη την ημέρα ξεπέρασε κατά πολύ την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή που συνέβη σε περιόδους όπου η χώρα αντιμετώπιζε πολλές άλλες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία του Covid-19», έγραψαν οι Τζάκσον και Μέτς.

Σε μια περίπτωση, οι επενδυτές πούλησαν ασυνήθιστα 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές της Bank Leumi, μιας ισραηλινής τράπεζας, στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, έγραψαν οι ίδιοι συντάκτες.

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αντιστάθηκε στους αρχικούς ισχυρισμούς των Τζάκσον και Μέτς ότι οι έμποροι έβγαλαν 859 εκατομμύρια δολάρια από τη θέση της Bank Leumi σε χαμηλότερη τιμή, επικαλούμενο ένα λάθος στη μεθοδολογία τους.

Στη συνέχεια, οι συντάκτες διόρθωσαν αυτό το ποσό σε περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά επέμειναν στη διαπίστωση ότι 4,43 εκατομμύρια μετοχές είχαν πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ξεσκονίζουν κάθε πληροφορία που πιθανόν να κυκλοφόρησε σε διάφορους κύκλους της ισραηλινής και της παλαιστινιακής κοινωνίας για την προγραμματισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου