Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας Greenpeace και WWF για το πλοίο-τερματικό σταθμό φυσικού αερίου που έφτασε ήδη στην Αλεξανδρούπολη


File Photo Στο αγκυροβόλιο του λιμένα Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου – μήκους περίπου 300 μέτρων – που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Πέντε ελληνικοί και διεθνείς φορείς περιβαλλοντικής εκστρατείας έχουν κινήσει νομικές ενέργειες κατά ενός μεγάλου έργου φυσικού αερίου, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιφερειακή εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια.

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση του Associated Press σε ανταπόκριση που αναμεταδίδει το ABC News με τίτλο Nature groups go to court in Greece over a strategic gas terminal backed by the European Union.

  • Η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ηγήθηκαν του αιτήματος στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά σχεδιαζόμενης υπεράκτιας μονάδας αποθήκευσης και μετατροπής φυσικού αερίου, έξω από το βορειοανατολικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η αγωγή κατατέθηκε την Τρίτη, ανέφεραν οι ομάδες σε κοινή δήλωση.

Ο τερματικός σταθμός, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους, θα λειτουργεί σε ένα τροποποιημένο δεξαμενόπλοιο – που ονομάζεται επίσης «Αλεξανδρούπολη» – για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μετατροπή του σε μορφή αερίου, τροφοδοτώντας το εθνικό δίκτυο διανομής. Το σκάφος μήκους 288 μέτρων (945 ποδιών) έφτασε στον προορισμό του την Κυριακή, μετά από μετατροπή 10 μηνών στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη.

Στην προσφυγή τους στο δικαστήριο, οι περιβαλλοντικές ομάδες περιέγραψαν το έργο ως «επιρρεπές σε ατυχήματα» και είπαν ότι αποτελεί απειλή για το τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον που περιλαμβάνει μια προστατευόμενη περιοχή. «Η εγκατάσταση σε (προστατευόμενες) περιοχές τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων απαγορεύεται ρητά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας», ανέφεραν οι ομάδες.

Σημείωσαν επίσης την αντίθεσή τους σε μια νέα, δημόσια υποστηριζόμενη επένδυση σε έργα ορυκτών καυσίμων, η οποία υπογραμμίζει τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει την έγκριση της ΕΕ για την παροχή άνω των 165 εκατομμυρίων ευρώ ως κρατική βοήθεια στο έργο, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο παραμένει βασική πηγή ενέργειας, καθώς οι χώρες μεταβαίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης ευρύτερους δυτικούς στόχους για να συμβάλει στη μείωση της ιστορικής εξάρτησης από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό από άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο θα επανακαθορίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «ως κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Κωστής Σιφναίος, διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, της κοινοπραξίας που θα εκμεταλλευτεί το εργοστάσιο.

Οι δηλώσεις του έγιναν πριν ανακοινωθεί η νομική ενέργεια. Ο νέος τερματικός σταθμός, που πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους τρεις μήνες μετά τις δοκιμές, θα έχει ικανότητα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έως και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. [Επισκόπηση ΓΔΔ Νέας Υόρκης με ΑΠ 231025/20.12.2023]

Επίσης, η εφημερίδα Washington Post αναπαράγει το τηλεγράφημα των Derek Gatopoulos και Costas Kantouris του Associated Press υπό τον τίτλο «Nature groups go to court in Greece over a strategic gas terminal backed by the European Union». 

Η ανακοίνωση της Greenpeace

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και MEDASSEΤ, ζητούν από το ΣτΕ την ακύρωση της  απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή του Θρακικού πελάγους πλωτής βιομηχανικής μονάδας Seveso (δηλαδή μονάδας επικίνδυνης για εκδήλωση ατυχήματος λόγω διαρροών αερίου, πυρκαγιών, εκρήξεων, διαρροών χημικών ουσιών) που θα μετατρέπει και θα προωθεί ορυκτό καύσιμο στη Βουλγαρία. Οι λόγοι για τους οποίους οι ΜΚΟ αντιτίθενται στην εγκατάσταση του FSRU[1] Αλεξανδρούπολης στη θαλάσσια περιοχή Natura Θράκης είναι οι εξής:

(α) Αν και ιδιαιτέρως οχλούσα και επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος βιομηχανική μονάδα, το FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται και λειτουργεί  στο σύνολό της μέσα στη θαλάσσια  περιοχή Natura GR1110013 «Θαλάσσια περιοχή Θράκης», ενώ η εγκατάσταση σε περιοχές Natura τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων ρητά απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

(β) Κατά την αδειοδότηση της εγκατάστασης αυτής δεν δόθηκε δημοσιότητα, καθώς δεν προηγήθηκε όπως απαιτεί το δίκαιο της ΕΕ δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας για την ανανέωση της άδειας, αλλά να μη γίνει καν γνωστή  στις  προσφεύγουσες οργανώσεις η έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας.

(γ) Αν και αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού καυσίμου που αποδεδειγμένα επιδεινώνει την κλιματική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, δεν έχει μελετηθεί σε σχέση με τις σωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα στην περιοχή έργα. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης δεύτερο FSRU.Και τούτο, παρότι  οι θάλασσες της Μεσογείου, ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος, πλήττονται έντονα από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι νέες αυτές συνθήκες δεν εκτιμήθηκαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς θεωρήθηκε δεδομένη η χωροθέτηση που είχε εγκριθεί το 2013 κάτω από τελείως άλλες συνθήκες.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου