Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Από το Σαχέλ του Τσίπρα, στη... φρεγάτα του Κασσελάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, να ψήφισε τις δαπάνες για την Άμυνα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, εν τούτοις δεν άλλαξε μυαλά. Το νέο που λανσάρει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το ίδιο παλιό με αυτό του Αλέξη Τσίπρα

Η δήλωσή του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στη ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα απλά το επιβεβαιώνει.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν όπου οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, drones και πυραύλους, καθιστούν άκρως απειλητική την κατάσταση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα απειλώντας και ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίστηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη όπως αντιμετωπίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε πως θα σταλούν έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ και ότι θα «μετράμε φέρετρα».

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως « απόφαση της Κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας "προθύμων" και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το προχώρησε ακόμη περισσότερο. Σημείωσε ότι «ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή - πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας»

Με απλά λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά να υπάρξουν διπλωματικές ενέργειες για να βρεθεί λύση με τους ένοπλους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και που για πολλούς αναλυτές λειτουργούν εν μέρει και ως ομάδες που λειτουργούν ως βραχίονες άλλου τύπου επιχειρήσεων. Για παράδειγμα αρκεί να σημειωθεί ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, πέραν του ενδεχόμενου να υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών δημιουργεί ένα τεράστιο πλήγμα στο εμπόριο, προκαλεί τεράστιο κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου