Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Αυξάνονται οι πιέσεις για μια νέα εκεχειρία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο σε πολλά επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη Γάζα, ενώ όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές χαρακτηρίζουν τα προσεχή τρία 24ωρα καθοριστικής σημασίας για τα θέματα των ομήρων, της διπλωματίας, το ρόλο του Σ.Α./ΟΗΕ ,αλλά και για την απειλή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

1 O επικεφαλής του πολιτικού διευθυντηρίου της Χαμάς (στην Ντόχα του Κατάρ), Ισμαήλ Χανίγιε, βρίσκεται από χθες στο Κάιρο, επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, και συναντάται με την αιγυπτιακή ηγεσία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στη Γάζα, την κυοφορούμενη νέα ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, στα πλαίσια μιας νέας ολιγοήμερης εκεχειρίας στη Γάζα. Πληροφορίες φέρουν να συναντάται και με υψηλόβαθμο στέλεχος της Φατάχ, ενώ πριν μεταβεί στο Κάιρο συναντήθηκε στην Ντόχα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας. Επίσης ο Χανίγιε είχε επαφές με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής μυστικής υπηρεσίας Αμπού Καμάλ, που ενεργά συμμετέχει στην ανταλλαγή ομήρων, ως και στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

2 Στη Βαρσοβία συνεχίζονται οι κλειστές επαφές για την ιδιαίτερα πιθανή νέα ανταλλαγή ομήρων με την ενεργό διαμεσολάβηση και συμμετοχή του διευθυντή της CIA και παλαίμαχου διπλωμάτη, Μπιλ Μπερνς, του ομολόγου του της ισραηλινής Μοσάντ, Ντέιβ Μπαρνέα, και του πρωθυπουργού του Κατάρ. Λεπτομερώς εξετάζονται επιμέρους παράμετροι της κυοφορούμενης δεύτερης ανταλλαγής ομήρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, επικρατεί σχετική αισιοδοξία, ενώ οι μέχρι τώρα επαφές χαρακτηρίζονται «θετικές».

3 Στη Μανάμα του Μπαχρέιν συζητούνται λεπτομέρειες και επιχειρησιακά σχέδια αναφορικά με τη σύσταση του νέου ναυτικού συνασπισμού για την αντιμετώπιση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πυραυλικές απειλές τους στη διέλευση των εμπορικών πλοίων από την περιοχή (με τη συμμετοχή του αρχηγού της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, και του ανώτατου ναυτικού διοικητή, ναυάρχου Τσαρλς Κούπερ). Το τεραστίων διατάσεων υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ» επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, που ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου για διμερή και περιφερειακά θέματα (συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από Λάρνακα προς Αίγυπτο/Γάζα).

Στο Σ.Α./ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι παρατεταμένες διαβουλεύσεις για ένα νέο ψήφισμα που να μην μπλοκαριστεί από τους Αμερικανούς (σχετικά με το Ισραήλ και τις πολεμικές του επιχειρήσεις). Πρωτοστατούν οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τη γλώσσα του τελικού κειμένου και τους χρησιμοποιούμενους όρους και λέξεις. Για δύο 24ωρα παρατάθηκε η ψηφοφορία στο 15μελές ανώτατο όργανο του ΟΗΕ και επιδίωξη είναι η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία, κάτι που ανησυχεί και προβληματίζει το Ισραήλ. Η προσπάθεια στο Σ.Α. στοχεύει σε νέα ανακωχή με την ευχή (ει δυνατόν) μετέπειτα κατάπαυση του πυρός (ήδη συμπληρώνονται 75 ημέρες πολέμου και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με τις απώλειες των Παλαιστινίων να έχουν φθάσει τις 20.000).

Πάντως μέσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ παρατηρείται υπολογίσιμη δυσαρέσκεια με την επιθετικότητα του Ισραήλ, με στελέχη του προέδρου Μπάιντεν να εξακολουθούν να υποστηρίζουν έντονα ορισμένες ισραηλινές επιλογές, ενώ ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, έχει ταχθεί υπέρ ανακωχής και κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Χθες είχε εκ νέου τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του του Κατάρ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου