Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Η Χαμάς διαφωνεί με τους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία


Δεκέμβριος 21, 2023. Ελλάδα.

Η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση για μια εβδομαδιαία εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 40 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατά ακόμη η τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal  που επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι βάσει της απορριφθείσας πρότασης, η Χαμάς θα έπρεπε να απελευθερώσει ηλικιωμένους άνδρες ομήρους που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα σταματούσε τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα για μια εβδομάδα και θα επέτρεπε αυξημένη βοήθεια στην παράκτια επικράτεια.

Ωστόσο, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ – μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν που επρόκειτο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για πρώτη φορά – φέρεται να είπαν στους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα προτού συζητήσουν οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.

Ακόμη και τότε, η έκθεση ανέφερε ότι η Ισλαμική Τζιχάντ απαίτησε από το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων — που υπολογίζονται σε περίπου σε 100.

Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και ότι αυτός ο όρος δεν αποτελεί αρχή για συνομιλίες.

Η διοίκηση των μαχητών αρνείται να συζητήσει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

Η θέση της ομάδας παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνομιλία με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών. 

Εξήγησε ότι έφτασε στο Κάιρο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός και να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία εκεχειρία μεταξύ των πλευρών διήρκεσε από το πρωί της 24ης Νοεμβρίου έως το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου. Είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή περισσότερων από εκατό Ισραηλινών ομήρων για περίπου 200 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές. Αυτοί ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου