Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Τι γίνεται στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό; Οι φράξιες και οι δηλώσεις ναυάρχου που προκάλεσαν αντιδράσεις


Νέες υποψίες για διαφορετικές πολιτικο-ιδεολογικές φράξιες μέσα στο τουρκικό στράτευμα αναζωπύρωσε δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της ΤουρκίαςΕρτζουμέντ Τατλίογλου. Στις 18 Νοεμβρίου εξέπληξε πολλούς όταν ανέφερε «δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί θα τη μετατρέψουν σε Μέση Ανατολή. Θέλουμε να γίνει σεβαστή η Σύμβαση του Montreux».

Η δήλωση Τούρκου ναυάρχου που προκάλεσε αντιδράσεις

Η δήλωση του Τούρκου ναυάρχου έρχεται ακριβώς ένα μήνα (17 Νοεμβρίου) μετά τις δηλώσεις του για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ «έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα αμφισβητείται και οι ΗΠΑ έχουν γίνει πλέον ο δυτικός γείτονάς μας», καθώς κι ενάμιση χρόνο μετά την «ανταρσία» των 104 απόστρατων αξιωματικών του ναυτικού ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν να μην καταργήσει τη σύμβαση του Μοντρέ.

Κύκλοι επιτέθηκαν στο ναύαρχο Τατλίογλου για φιλο-ρωσική στάση, την ώρα που ο Ερντογάν κάνει στροφή προς τη Δύση. Ο Αλπέρ Γκιορμούς, ο αρχιτέκτονας των ρεπορτάζ «Ημερολόγια πραξικοπήματος», θεωρεί ότι το θέμα έχει και μια πολιτικο-ιδεολογική πλευρά και ότι η αντιπάθεια προς τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από μερίδα Τούρκων ναυτικών συμβαδίζει προς μία υφέρπουσα ροπή προς τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Την εντύπωση για τη φιλο-ρωσική ροπή του πιο «ευαίσθητου» σε τέτοια πολιτικο-ιδεολογικά θέματα πολεμικού ναυτικού ήρθε να ενισχύσει λίγες ημέρες μετά ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στην ετήσια συνέντευξη τύπου-αποτίμηση της χρονιάς προς τους Τούρκους δημοσιογράφους.

«Η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να διοικείται από τις χώρες που έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα και τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν από αυτές τις χώρες», είπε.

Η δήλωση του Γκιουλέρ, κατά τον δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού, σημαίνει ουσιαστικά ότι η Άγκυρα δεν αισθάνεται άνετα με μια αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών ε.α. Τζοσκούν Μπασμπούγ κατέκρινε ως κακόβουλες τις κρίσεις περί φιλο-ρωσικής στάσης του τουρκικού ναυτικού, βλέποντας ακόμη και αμερικανικό δάκτυλο μέσα στο στράτευμα. «Η συκοφαντία κατά των αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού είναι ένα χτύπημα κατ' εντολή των Αμερικανών».

«Όσοι μιλούν με το στόμα των ΗΠΑ προσπαθούν να σπιλώσουν τους ναυάρχους και τους αξιωματικούς μας», συνηγορεί ο Τούρκος συνταγματάρχης ε.α., Ντουρσούν Τσιτσέκ.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου