Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά μεταπολεμικά εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί ανθρώπινο πόνο, μαζική καταστροφή υποδομών, πόλεων και κοινοτήτων και μεγάλo πλήγμα στην οικονομία. Τα χτυπήματα της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες ζημιές. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για όλα αυτά διπλωμάτες, επιχειρηματίες και πολιτικοί συζήτησαν κατά τη διάρκεια Διάσκεψης που έγινε στην Αθήνα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Έχουμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα των μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών, των μεταφορών και επίσης στην αποκατάσταση των δρόμων. Αυτό είναι σημαντικό για τις εξαγωγές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν εντός της χώρας. Μερικές φορές οι νέοι δρόμοι σώζουν, σώζουν ζωές επειδή οι άνθρωποι μπορούν να εκκενωθούν από το μέτωπο. Έχουμε έργα ύδρευσης τα οποία είναι επίσης αρκετά σημαντικά γιατί οι υποδομές ύδρευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Και στη συνέχεια στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τοπικών τραπεζών», δήλωσε στο euronews, ο επικεφαλής της ομάδας για την Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Σβεν Ρόμπεν.
Ο κ. Ρόμπεν τόνισε ακόμα ότι παράλληλα η ΕΤΕπ στηρίζει την Ουκρανία στην πορεία της προς την Ε.Ε.
«_Έχουμε δύο τρόπους στήριξης των Ουκρανών πολιτών. Ο ένας είναι μέσω της Πρωτοβουλίας της ΕΕ (EU4U) για την Ουκρανία που είναι ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων από δικούς μας πόρους, τα οποία διαθέτουμε στα ουκρανικά υπουργεία για την οικοδόμηση ικανοτήτων. Η οικοδόμηση ικανοτήτων σημαίνει ότι τους βοηθάμε να απορροφήσουν κονδύλια της Ε.Ε., όπως κονδύλια της ΕΤΕπ 27 αλλά επίσης τους βοηθάμε και στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου που είναι απαραίτητο για την ένταξη στην Ε.Ε. Και αυτό που επίσης θα κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που έχουμε θέσει στη διάθεση των κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς και των χωρών που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε για την προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ένταξη στην ΕΕ, επίσης για να απορροφήσουν χρήματα της ΕΕ. Και μιλάω για το _πρόγραμμα Jaspers που επίσης υπήρξε πολύ επιτυχημένo στην Ελλάδα».
Το ελληνικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά μεταπολεμικά εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με κοινή εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών και της ουκρανικής Κυβέρνησης, το κόστος ανοικοδόμησης αναμένεται να ανέλθει σε 411 δισ. Δολάρια.
Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στην Αθήνα.
«Από την πρώτη μέρα του πολέμου, από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έλαβε μια ξεκάθαρη θέση αρχής. Υπεστήριξε απολύτως την Ουκρανία, στάθηκε σταθερά στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου απέναντι σε οποιαδήποτε απρόκλητη επίθεση, απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχίας, απέναντι σε οποιαδήποτε διάθεση αναθεωρητισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της χώρας που δέχεται την επίθεση αυτή και θα στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο στη μάχη που δίνει για την κυριαρχία της», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν όμως και μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί που δικαιολογούν αυτήν τη στάση της ελληνικής πολιτείας, πέρα από την εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία απαρέγκλιτα τηρεί η χώρα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, γι’ αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα στη Μαριούπολη. Μία πόλη με ελληνικό όνομα και με σημαντικό πληθυσμό ελληνικής καταγωγής, όπως επίσης δεν ξεχνάμε τις μάχες και τις απώλειες στην Οδησσό».
Συνεδρίασε η Μικτή Διυπουργική Ομάδα Εργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας
Με την υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, Όλεχ Νεμτσίνοφ.
Οι εργασίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ουκρανίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της επιστήμης και τεχνολογίας, της υγείας, των μεταφορών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των διαδρόμων σιτηρών.
Μιλώντας στο euronews ο κ. Φραγκογιάννης, επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τις ουκρανικές θέσεις σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο, επιθυμούμε μια Ουκρανία που θα είναι κοντά στην Ευρώπη, και ασφαλώς θέλουμε να πάρουμε μία θέση στην ανοικοδόμηση της χώρας. Με αυτό το σκεπτικό, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να παίξει το δικό του ρόλο σε συνέχεια της προσέγγισης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, διοργανώσαμε το συνέδριο για την Ανοικοδόμηση».
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι έργο για περισσότερες από μία γενιά. Η επείγουσα επέμβαση ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά η δουλειά που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της χώρας θα είναι τόσο μεγάλη όσο η μάχη που δίνεται στην πρώτη γραμμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου