Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ολγκίν: Πρώτα θα ακούσει και μετά θα αποφασίσει νέες κινήσεις

Ανδρέας Πιμπίσιης

Με προσεκτικά και μελετημένα βήματα θέλει να προχωρήσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Θέλοντας να βάλει ένα τέλος σε σενάρια και δηλώσεις σε σχέση με την αποστολή της η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι το δεύτερο της ταξίδι στην Κύπρο θα ξεκινήσει από το Λονδίνο όπου θα έχει επαφές με στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δήλωση, η Ολγκίν τόνισε ότι σ’ αυτή την αρχική φάση της εντολής της, η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί προσεκτική ακρόαση, που να επιτρέπει τη δημιουργία νέων ερωτήσεων, που θα τεθούν στις συζητήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, είπε, διαφορετικές απόψεις την έχουν βοηθήσει να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και υπάρχουν πολλές επικριτικές φωνές που θέλει, σημείωσε, να συνεχίσει να ακούει. Για το λόγο αυτό, είπε, είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή της, «σύμφωνα με την εντολή του ΓΓ, πραγματοποίησα ένα πολύ ικανοποιητικό πρώτο ταξίδι στο νησί, επισκεπτόμενη αργότερα την Αθήνα και την Άγκυρα, τις πρωτεύουσες δύο εγγυητριών δυνάμεων. Όπως επικοινωνήσαμε εκεί, ο στόχος ήταν να έχουμε μια πρώτη επαφή με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και να ακούσουμε παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, πρώην διαπραγματευτές, εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, νέους, ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες».

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είπε ότι «διαφορετικές απόψεις με έχουν εμπλουτίσει την κατανόηση της πολυπλοκότητας της κατάστασης και υπάρχουν πολλές επικριτές φωνές που θέλω να συνεχίσω να ακούω». Ανακοίνωσε ότι το επόμενο της ταξίδι «θα ξεκινήσει στο Λονδίνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου για να ολοκληρώσω τον κύκλο των επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια θα επιστρέψω στην Κύπρο, όπου ελπίζω να συναντηθώ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους της κοινωνίας, καθώς και εκπροσώπους εμπορικών και οικονομικών επιμελητηρίων ενώ θα μιλήσω εκ νέου με τους Ε/κ και Τ/κ ηγέτες.

Πρόσθεσε ότι «σ’ αυτή την αρχική φάση, η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί μια προσεκτική ακρόαση, που να επιτρέπει τη δημιουργία νέων ερωτήσεων, που θα τεθούν στις συζητήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Φυσικά, τα χαρτιά μπαίνουν πάνω στο τραπέζι, όπως σε κάθε σύγκρουση. Το επίπεδο απογοήτευσης που αισθάνονται πολλοί, συσσωρευμένο μετά από αρκετές προσπάθειες διαπραγμάτευσης, είναι απολύτως κατανοητό, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος». Μια μεγάλη βοήθεια, συμπλήρωσε, «είναι να αποφύγουμε τις εικασίες, γι’ αυτό ευχαριστώ τα μέσα ενημέρωσης για την κατανόηση και την υπομονή τους και δεσμεύομαι να μοιραστώ ό,τι είναι συνετό και δυνατό. Κάνω αυτό το έργο με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό και δέσμευση», κατέληξε η κ. Ολγκϊν.

Μόνο δήλωση…

Στο Λονδίνο για επαφές προτίθεται να ταξιδέψει στο προσεχές μέλλον και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε  την Πέμπτη το ταξίδι Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο για επαφές στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αυτό που μάθαμε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είναι πως το ταξίδι Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο προγραμματίζεται για τα μέσα Απριλίου. Από τις έως τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι ο ΠτΔ θα βρίσκεται στο Λονδίνο για να επισκεφθεί την κυπριακή παροικία. Δεν έγινε γνωστό εάν σ’ εκείνο το ταξίδι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό και των υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πραγματικότητα το ψευδοκράτος

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε (πηγή Κίιπρις/ΓΤΠ) πως αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, το ψευδοκράτος θα πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτής της συμφωνίας προσθέτοντας ότι «η τδβκ είναι πλέον μια πραγματικότητα, είτε την αναγνωρίζουν είτε όχι». Μιλώντας σε τελετή που πραγματοποίησε η «οργάνωση ΤΜΤ», για την 45η επέτειο του θανάτου ενός εκ των ηγετών της, του Αλί Ριζά Βουρουσκάν, ο κ. Τατάρ είπε ότι για περισσότερα από 50 χρόνια έχει χαθεί χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, παρά την «καλή θέληση του τουρκοκυπριακού λαού» και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει δώσει πλήρη στήριξη στον αγώνα που διεξάγεται τα τελευταία 3 χρόνια, να αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς και να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας.

Αφού ανέφερε ότι μετά την παρουσία του στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, το ψευδοκράτος έγινε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο κ. Τατάρ είπε ότι «με αυτό το καθεστώς, αυτή τη στιγμή η απαίτησή μας από τη διεθνή κοινότητα είναι αν υπάρξει συμφωνία, το κράτος της τδβκ να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας. Διαφορετικά, δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και υπάρχει η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου