Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Τελευταίες προετοιμασίες και εν πλω δοκιμή για την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» – Απόπλους έως τα τέλη του μήνα


*Του Κώστα Σαρικά

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θυμίζει ένα απέραντο εργοτάξιο, καθώς πλησιάζει η ημέρα που το πλοίο θα λύσει κάβους και θα βάλει ρότα για την Ερυθρά Θάλασσα.

Η τελική εν πλω δοκιμή, στην οποία θα ελεγχθούν όλα τα συστήματα του πλοίου, μηχανολογικά, ηλεκτρονικά, αισθητήρες και οπλισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Οnalert.gr στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με το Ναυτικό Επιτελείο να εμφανίζεται αισιόδοξο ότι τόσο η «ΥΔΡΑ» όσο και το πλήρωμα της αλλά και η ομάδα των επίλεκτων κομάντος θα περάσουν με άριστα το κρίσιμο τεστ πριν τον απόπλου.

Κατά τη διάρκεια της τελικής δοκιμής του πλοίου θα ελεγχθούν όλα τα συστήματα σε ρεαλιστικές συνθήκες με προσομοιώσεις πιθανών σεναρίων τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική φρεγάτα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα. Τετράδα μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας θα προχωρήσει σε διαδοχικές εικονικές προσβολές προς το πλοίο. Τα «γεράκια» της HAF θα προσομοιώσουν επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων drones, των απειλών δηλαδή τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Μονάδες της Ευρωπαϊκής αρμάδας από τους Χούθι.

Με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί η λειτουργία του ραντάρ και όλων των υπόλοιπων αισθητήρων της φρεγάτας στον εγκλωβισμό των απειλών, ενώ τα αντιαεροπορικά όπλα της «ΥΔΡΑ» – οι πύραυλοι ESSM, τα εγγύς προστασίας Phalanx και το πυροβόλο 5 ιντσών- θα «κλειδώσουν» τους στόχους. Δοκιμή θα πραγματοποιήσουν και τα καινούργια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου jammers, τα οποία τοποθετήθηκαν πρόσφατα πάνω στη φρεγάτα με στόχο μικρότερου μεγέθους drones τα οποία θα αποτελούν μια ακόμη απειλή για το πλοίο.

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από σενάρια προσομοίωσης τα οποία θα παραπέμπουν σε ασύμμετρες απειλές από μικρά ταχύπλοα με τη συνδρομή Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Καίριο ρόλο στην άμυνα του πλοίου θα κατέχουν και οι επίλεκτοι κομάντος του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Onalert.gr θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το τελικό τεστ θα ολοκληρωθεί με δοκιμή του οπλισμού με πραγματικά πυρά σε πεδίο βολής. Πάνω στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα βρίσκεται και το οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk με διπλό πλήρωμα το οποίο θα συμμετέχει στην τελική δοκιμή με πτήσεις εκτελώντας μια σειρά από σενάρια.

 

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» από τα Επιτελικά Στελέχη των κρατών τα οποία θα συμμετέχουν. Όπως ήδη έχει αποφασιστεί το χερσαίο Στρατηγείο της Επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα με επικεφαλής τον Έλληνα Υποναύαρχο Γρυπάρη, ενώ την εν πλω Διοίκηση αναλαμβάνουν οι Ιταλοί πάνω από το πανίσχυρο αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio». Τα υπόλοιπα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen» και ηγαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα Ευρωπαϊκά πλοία θα κινούνται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο ώστε να αλληλοκαλύπτονται έναντι κάθε μορφής επίθεση σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεπερνά σε μήκος τα 1000 χλμ. Αποκλειστικός στόχος τους θα είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την «καυτή» ζώνη όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επιθέσεις από τους Χούθι είτε με βαλλιστικούς πυραύλους είτε με μη επανδρωμένα UAV και Drones. Το πλέον πιθανό επιχειρησιακό σενάριο είναι τα εμπορικά πλοία να κινούνται και αυτά όλα μαζί σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους με τα πολεμικά να σχηματίζουν γύρω τους μια αντιαεροπορική «ασπίδα» και πάνω τους μια «ομπρέλα» προστασίας έναντι κάθε απειλής.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου