Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ελληνικός Στρατός ζυγίζει επιλογές για να δώσει νέα πνοή στα άρματα μάχης Leopard 1


Ο Ελληνικός Στρατός, που έχει εκατοντάδες Leopard 1 σε υπηρεσία, θέλει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

 Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Krauss-Maffei Wegmann συνεργάστηκε με τον τοπικό Έλληνα προμηθευτή EODH και την ισπανική εταιρεία ηλεκτρονικών Duma για να προτείνει ένα πακέτο αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του στόλου Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού.


«Η Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού βρίσκεται στη φάση μελέτης του μέλλοντος των δυνατοτήτων των αρμάτων μάχης και έχει ζητήσει από διάφορες εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για τα 500 Leopard 1A5 που διαθέτει σε ενεργή λειτουργία», δήλωσε ο Γιάννης Μήτσης, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο Η ΕΟΔΧ, ανέφερε σε email της Defense News.

«Για αυτόν τον λόγο, η EODH σε συνεργασία με τον κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού KMW/KNDS και την Duma, σχεδίασαν ένα πακέτο που διασφαλίζει ότι το τανκ θα παραμείνει αξιόμαχο για τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες», πρόσθεσε.

Η προσφορά παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο νωρίτερα αυτό το μήνα και θα περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων που σχετίζονται κυρίως με την κινητικότητα, τη θνησιμότητα και την προστασία των αρμάτων μάχης, όπως ορίζεται σε σχέδιο παράτασης ζωής που παρέχεται στο Defense News.

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών θα ήταν η εισαγωγή ισχυρότερου κινητήρα και ενισχυμένης ανάρτησης για να κάνει το όχημα πιο ευέλικτο. Οι αναβαθμίσεις ισχύος πυρός περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός που βασίζεται σε νέα σκοπευτικά για τον πυροβολητή και ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα ελέγχου πυργίσκου και όπλου.

«Μια πλήρως ψηφιακή ανοιχτή αρχιτεκτονική επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή των δεξαμενών σε διάφορα οπλικά συστήματα, όπως ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός αντι-drone, πιθανή ενσωμάτωση κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύονται από κάννη και/ή πλευρικές βάσεις και την ενσωμάτωση των εκτοξευόμενων βαρελιών ή πλευρικά πυρομαχικά, αναφέρεται στο έγγραφο αναβάθμισης.

Μόλις ξεκινήσει επίσημα, το πακέτο αναβάθμισης θα αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 1 σε περισσότερα από 30 χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη προθεσμία για το πότε το Υπουργείο Άμυνας θα αποφασίσει να προχωρήσει.

Είχε αναφερθεί προηγουμένως από ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo ήταν επίσης σε εξέλιξη για να προτείνει αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυργίσκου Hitfact-MkII που τοποθετήθηκε στο άρμα μάχης Centauro 2 σε υπηρεσία με τον ιταλικό στρατό.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου