Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ο Σκορπιός δεν ανήκει πια στους Ωνάσηδες

ΣΚΟΡΠΙΟΣ, ΩΝΑΣΗΔΕΣ
Η ιστορία του θρυλικού νησιού του Έλληνα μεγιστάνα που πλέον πέρασε στα χέρια ενός Ρώσου εκατομμυριούχου. 

Όταν την Δευτέρα που μας πέρασε, το φέρι μποτ από το Μεγανήσι πλησίασε στον Σκορπιό, δεν έφερε τους συνηθισμένους επιβάτες -αν υπάρχουν τέτοιοι, σ' ένα μη τακτικό δρομολόγιο...
Ο καταπέλτης άνοιξε και στο νησί κατέβηκαν θορυβώδεις νταλίκες. Σκοπός τους, να μαζέψουν και τα τελευταία αντικείμενα που ανήκουν στην οικογένεια Ωνάση και να φύγουν με το πολύτιμο φορτίο τους, σημαίνοντας το οριστικό τέλος εποχής για ένα θρυλικό νησί.

Η Αθηνά Ωνάση πούλησε τον Σκορπιό στον Ρώσο κροίσο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (ή καλύτερα στις δύο κόρες του Γιεκατρίνα και Πιέτρα). Είχε πει ότι δεν θα το έκανε, πριν λίγα χρόνια. Αλλά η Αθηνά Ωνάση ζει μια ακριβή ζωή και τα χρήματα που ο πατέρας της τής επιτρέπει να χρησιμοποιεί από την κληρονομιά της μητέρας της δεν τής αρκούν. Μπορούσε να πουλήσει, όμως, τον Σκορπιό. Και τα περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφερε ο Ριμπολόβλεφ μάλλον τα... χρειαζόταν πολύ.
Ο Σκορπιός δεν ανήκει πια στους Ωνάσηδες, λοιπόν. Έμεινε στα χέρια τους ακριβώς για μισό αιώνα. Αυτή είναι η ιστορία του:
Ο "κηπουρός" Αριστοτέλης Ωνάσης
Πριν το 1963 το νησί δεν είχε την ομορφιά που έχει σήμερα (και που έχουν κι όλα τα υπόλοιπα του συμπλέγματος του Μεγανησίου, εκεί κοντά στη Λευκάδα). Λίγες ελιές φύτρωναν μόνο, δεν διέθετε όμορφες παραλίες, ήταν ένας τόπος με μικρή, χαμηλή βλάστηση, όπου μόνο τα κοπάδια των αιγοπροβάτων έβρισκαν ευτυχία.
Αλλά ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήξερε πώς να κάνει τα πάντα πιο όμορφα. Καλύτερα. Και είχε και τα χρήματα για να το κάνει. Αγόρασε τον Σκορπιό για λίγα εκατομμύρια δραχμές. Και δεν έφερε μόνο ρεύμα και νερό, για να χτίσει το ησυχαστήριό του. Έφερε τα πάντα που χρειαζόταν ένας επίγειος παράδεισος...
Περίπου 200 είδη δέντρων, πολλά από τα οποία τα φύτεψε ο ίδιος με τα χέρια του. Αμυγδαλιές, αγριοτριανταφυλλιές, πεύκα, πικροδάφνες και συκιές ήταν τα αγαπημένα του. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει το νησό καταπράσινο. Έφερε και άμμο από τη Σαλαμίνα κι έφτιαξε παραλίες. Χρυσές, πανέμορφες. Έχτισε και υπέροχα εξοχικά. Έφτιαξε και το σημείο όπου θα θάβονταν οι Ωνάσηδες. Το μοναδικό που δεν μπορεί να πουληθεί, μαζί με τα 30 στρέμματα γης που το περικλείουν. Τα υπόλοιπα 730, τα καταπράσινα, με τις τόσες αναμνήσεις, ανήκουν πια στους Ρώσους.
Το "παλάτι" της Τζάκι
Το 1968 η επιχείρηση Σκορπιός είχε πια ολοκληρωθεί. Το νησί είχε μετατραπεί στον παράδεισο που ήθελε ο Ωνάσης. Και ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τη βασίλισσά του. Τα χρόνια της δεντροφύτευσης του νησιού ο Ωνάσης τα πέρασε με την Κάλλας. Αλλά σύντομα μπήκε στη ζωή του η χήρα του JFK, η Τζάκι Κένεντι. Και ο Σκορπιός έμελλε να συνδεθεί μ' εκείνην ακόμη περισσότερο...
Στις 20 Οκτωβρίου του 1968, το ζευγάρι αντάλλαξε γαμήλιους όρκους στο εκκλησάκι του Σκορπιού. Η Τζάκι, διάσημη για το γούστο της και για το πώς είχε "αναστήσει" τον Λευκό Οίκο, ανέλαβε την διακόσμηση του σπιτιού. Δεν ήταν, εξ άλλου, ένα απλό εξοχικό. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης περνούσε άπειρο χρόνο εκεί. Είχε στήσει ένα γραφείο - αρχηγείο και από εκεί διηύθυνε όλη του την αυτοκρατορία. Ο Μπίλι Μπάλτουιν, σπουδαίος διακοσμητής και στενός φίλος της Τζάκι, ήρθε στο νησί για να πει τη γνώμη του. Ο σπουδαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Μοτζιαρντίνο έδωσε κι αυτός πολλές και σημαντικές συμβουλές.
Ο Ωνάσης εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη διακόσμηση των σπιτιών που για να την ευχαριστήσει, άρχισε να γίνεται ο πατέρας των παιδιών της. Οι παπαράτσι, που νοίκιαζαν βάρκες καθημερινά για να βγάλουν φωτογραφίες από τις προσωπικές στιγμές του ζεύγους, τον συνέλαβαν ντυμένο πειρατή να παίζει με τον Τζον Τζον!
Οι παπαράτσι έβγαλαν κι άλλες περίφημες φωτογραφίες, όπως εκείνες της Τζάκι ολόγυμνης να κάνει την ηλιοθεραπεία της...
Τα πάρτυ της Χριστίνας
Το νησί όμως το λάτρευε και η κόρη του Ωνάση, η μονάκριβη Χριστίνα. Ήταν εκείνη που αναβίωσε το νησί, μετά το πρώτο τέλος εποχής του, που ήρθε με το θάνατο του πατέρα της. Όταν το 1973 σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος, ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Έλληνας μεγιστάνας άρχισε να μαραζώνει. Δεν επισκεπτόταν το ίδιο συχνά το αγαπημένο του νησί και δύο χρόνια αργότερα πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι, τόσο μακριά από τον Παράδεισό του. Η Τζάκι δεν πήγαινε πια στον Σκορπιό και η Χριστίνα που τον λάτρευε, αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα. Δεν ήθελε να της θυμίζει καμμία λεπτομέρεια τη σύζυγο του πατέρα της που τόσο μισούσε.
Η δεκαετία του '80 βρίσκει το νησί σε μια νέα φάση. Από ησυχαστήριο έχει γίνει πια τόπος οργίων. Τα πάρτυ της Χριστίνας Ωνάση είναι όλο και πιο ξέφρενα. Το 1985, βέβαια, γεννιέται η Αθηνά και η Χριστίνα αρχίζει να ηρεμεί. Είναι και κάτι άλλο... Η υγεία της. Τρία χρόνια αργότερα, η Χριστίνα Ωνάση πεθαίνει. Η Αθηνά θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τον Σκορπιό το 1998, για να αφήσει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της, που βρίσκεται δίπλα σ' εκείνον του παππού της. Ξαναπήγε στο νησί άλλες δύο-τρεις φορές σύνολο. Αλλά δεν έκανε ποτέ αυτό που έκαναν η Τζάκι και η μητέρα της πριν από αυτήν. Δεν ενδιαφέρθηκε να το ξαναφτιάξει. Και το 2013 αποφάσισε να το πουλήσει, μαζί με τις αναμνήσεις της πιο διάσημης οικογένειας που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα.
ΠΗΓΗ newsbomb


Στη χωματερή δύο θρυλικά σκάφη του Αλέξανδρου και της Χριστίνας Ωνάση

Στη... χωματερή του Μεγανησίου κατέληξαν τα δύο θρυλικά σκάφη του Αλέξανδρου και της Χριστίνας Ωνάση, που για χρόνια ολόκληρα ήταν «παρκαρισμένα» στην πίσω αποβάθρα του Σκορπιού.
Οι ανεκτίμητοι χειροποίητοι «θησαυροί», που κάποτε έσχιζαν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου και αποτελούσαν το όνειρο κάθε κοινού θνητού λόγω της ιστορίας τους, διαλύθηκαν με τσάπες μέσα σε λίγα λεπτά, φορτώθηκαν σε φορτηγά και πετάχτηκαν στα σκουπίδια μαζί με τη μοναδική τους ιστορία.
Μόλις πριν από λίγα 24ωρα τον γύρο της Ελλάδας έκαναν φωτογραφίες και δημοσιεύματα που ήθελαν τους νέους ιδιοκτήτες του Σκορπιού να έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες ανακαίνισης.
Δεν επρόκειτο για ανακαίνιση, αλλά για την καθιερωμένη ετήσια συντήρηση και εκκαθάριση του νησιού από σκουπίδια και παλιοσίδερα.
Κανείς ωστόσο δεν γνώριζε ότι ανάμεσα σε αυτά τα άχρηστα αντικείμενα ήταν και τα ταχύπλοα σκάφη των παιδιών του Έλληνα Κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση.
 
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου