Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τάφος διάσημου αυτοκράτορα βρέθηκε στην ανατολική Κίνα

Ο τάφος του Yang Guang,
αυτοκράτορα της Δυναστείας Sui (581-618 μ.Χ.)

Ο τάφος ενός από τους διασημότερους αυτοκράτορες στην ιστορία της Κίνας ανακαλύφθηκε την Κυριακή σε εργοτάξιο στο Yangzhou, στην επαρχία Jiangsu, αποδεικνύοντας ότι ένας χώρος ταφής του ίδιου αυτοκράτορα σε κοντινή απόσταση, που αποτελούσε τουριστικό αξιοθέατο για πολλά χρόνια, είναι ψεύτικος.

Αρχαιολόγοι από όλη τη χώρα έσπευσαν στο Yangzhou να επιβεβαιώσουν ότι ο τάφος που βρέθηκε στον δήμο Xihu, στην περιοχή Hanjiang ανήκε στον Yang Guang, ο οποίος θεωρείται ένας από τους χειρότερους τυράννους στην ιστορία της Κίνας.

Γενικά, οι Κινέζοι ιστορικοί επισημαίνουν ότι η τυραννία του Yang έφερε το τέλος της Δυναστείας Sui (581-618 μ.Χ.). Ταυτόχρονα όμως ολοκλήρωσε πολλά μεγάλα κατασκευαστικά έργα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, όπως το Μεγάλο Κανάλι και την ανακατασκευή του Σινικού Τείχους.

Σύμφωνα με τον Shu Jiaping, διευθυντή του αρχαιολογικού γραφείου του Yangzhou, η επιγραφή σε ανάγλυφη πλάκα που βρέθηκε στον τάφο αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ο Yang.

«Ο τάφος του Yang δεν ήταν τόσο πολυτελής όπως οι τάφοι των πλούσιων της Δυναστείας Sui, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του κατά την περίοδο των εξεγέρσεων στο Jiangdu, το σημερινό Yangzhou», δήλωσε ο Shu.

Ο τάφος είναι μόλις 4,98 μέτρα μήκους από βορρά προς νότο, και 5,88 μέτρα μήκους από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

«Τυμβωρύχοι είχαν επισκεφθεί τον τάφο», δηλώνει ο Shu. «Επίσης, η οροφή του τάφου δεν είναι σε καλή κατάσταση, διότι ορισμένες σημερινές κατοικίες κτίστηκαν πάνω σε αυτή».

Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε πέσει θύμα ληστείας, βρέθηκαν τέσσερα πολύτιμα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο από μέλη της αρχαίας βασιλικής οικογένειας, όπως ρόπτρα σε σχήμα λιονταριού κατασκευασμένα από χρυσό και σίδηρο, και ζώνη από νεφρίτη διακοσμημένη με χρυσό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το τοπικό αρχαιολογικό γραφείο, δεν βρέθηκαν υπολείμματα ή τμήματα του φέρετρου.

Η ανακάλυψη του τάφου είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους ανθρώπους που ζουν γύρω από αυτόν.

«Ακούσαμε ότι οι εργάτες που δουλεύουν στον χώρο έβρισκαν συνεχώς τούβλα, που νόμιζαν ήταν από κανονικούς αρχαίους τάφους», δήλωσε ο Zhou Jian, κάτοικος της περιοχής. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι είμαι ο γείτονας ενός αρχαίου αυτοκράτορα, έστω και αν αυτός ήταν ένας περιβόητος τύραννος.»

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα άλλο τάφο σε κοντινή απόσταση, ο οποίος πιθανότατα ανήκει στην βασίλισσα του Yang.

Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι ένα άλλο μαυσωλείο, που είναι περίπου 6 χιλιόμετρα από το εργοτάξιο και είχε θεωρηθεί ότι είναι ο τόπος ταφής του Yang από τη δυναστεία των Qing (1644-1911), είναι ψεύτικος, δηλώνει ο Shu.
Σε σύγκριση με τον τάφο που ανακαλύφθηκε, το «ψεύτικο μαυσωλείο» καταλαμβάνει έκταση 30.000 τ.μ. και έχει υπέροχες καμάρες, καθώς και πόρτες και τοίχους μνημειακών διαστάσεων.
 
ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου